Hoppa till innehåll

De startade Kjellez mitt under pandemin – nu bjuds publiken på ”tvåårskalas”

  • Nyhet, Toppnyhet
  • 5 min read
Kjell Lundbom och Peter Malmqvist i Kjellez. Foto: LS TonArt

När dansbandsbranschen hade tvärnitat, mitt under pandemin, ja då föddes dansbandet Kjellez. Och den första tiden har varit oerhört lyckosam. Under torsdagen firar bandet sina två första år med tårtkalas i samband med en spelning i skånska Löberöd.

För att vara ett band som endast firar två år, så är det ändå ett oerhört rutinerat gäng som vågade satsa mitt under pandemin. Nu befinner de sig mitt i en oerhört hektisk novembermånad med hela 11 spelningar – och detta trots att Kjellez endast ett ”hobbyband”.

– Ja planerna började smidas under sommaren 2020, berättar Peter Malmqvist som huvudsakligen spelar keyboard och dragspel i bandet.

Peter hade spelat tillsammans med Kjell Lundbom i det populära dansbandet Glenn Endys i början av 1990-talet. Deras vägar möttes igen under en allsångsspelning i Motala 2017, och både musikaliskt och personligt blev mötet på scenen något som stannade kvar hos dem båda. Och så kom beskedet under pandemin att Glenn Endys skulle läggas ner efter 45 år. Ett 30-tal av de åren hade Kjell Lundbom spelat med i bandet.

Bitarna föll på plats

Peter hade själv spelat i en mängd olika dansband. Förutom i Glenn Endys även i Hectors, Franzéns, Curt Kenneths, Kavalkad och så mängder av vikariat i Skåningarna. Men nu togs en ny kontakt mellan Peter och Kjell och därefter föll bitarna successivt på plats efter hand.

– Det blev ju en process och i och med att det var mitt under pandemin så kunde vi ta det ganska lugnt. Och vi skapade Kjellez från grunden, och vi gjorde det tillsammans.

– Vi trodde också så pass mycket på oss själva, att vi skulle kunna leverera den musik som publiken vill ha i den här genren som vi spelar. Sen är ju vår sångare Kjell gammal dansare. Han har exempelvis tävlingsdansat, så han är ju väldigt bra på tempo och sväng, vilket gör att man hamnar rätt direkt. Och vi har väl inte trampat så mycket i klaveret när det gäller det. (Skratt)

Väldigt bra mentorer

Den första spelningen genomfördes på Granbacken i Löberöd i Skåne i november 2021.

– Det var mycket nerver, men premiären måste man genomföra någon gång. Vi har ändå känt oss trygga och har haft väldigt bra mentorer i vårt bokningsbolag LS TonArt. De har stöttat oss och har varit ärliga hela vägen och det har gjort skillnad.

Ett TV-reportage med Kjellez när de spelade på Ersboda Folkets Hus i mars 2022 hittar du här. Det är Dansbandsnytts samarbetspartner Kurt Sundin som har gjort reportaget under rubriken ”På dans med Kurt”.

Kjellez fick en guldklav i samband med Dansbandsveckan i Malung förra året. Foto: Inge Isaksson

Mottagandet från publiken blev hjärtligt och sommaren 2022 fick bandet ta emot en guldklav i Malung som gick under benämningen ”Årets SurPrize”. Och nu fyller Kjellez två år och ska fira det med ett litet tårtkalas tillsammans med danspubliken.

– Ja det är väl inget större firande direkt, men vi har ju gjort det här tillsammans nu i två år och det tycker vi är värt att uppmärksamma på Granbacken på torsdag, med dans och tårta.

Och det är en tvååring med bandmedlemmar som har otroligt stor rutin…

– Ja ett ungt dansband med väldigt hög medelålder. (Skratt) Och det är så roligt. Vi kommer från så många olika håll. Skåningarna var inblandat genom Håkan och mig, Ole kom från Matz Bladhs och Gunnar och Kjell från Glenn Endys. Och tillsammans har vi hittat en fin kemi, där vi trivs både med varandra och med låtarna.

Ett pussel mellan jobb och dansband

Kjellez är tänkt att vara ett hobbyband, men bandet är attraktivt och det är mängder av spelningar. Bara nu i november är det 11 stycken – en månad då det  brukar vara färre spelningar för många. Samtidigt har medlemmarna i bandet vanliga jobb vid sidan av, så det kräver en del pusslande och logistik för att få ihop livet för Kjellez.

– Ja det är många spelningar för att vara i november och det är många för oss med tanke på att det här är vår fritidssysselsättning. (Skratt)

Vad gör du när du inte spelar med Kjellez?

– Jag jobbar med att sälja verktyg. Jag har en verktygsbuss som jag besöker kunder med. Det gör att jag ändå kan anpassa mitt arbete till livet som dansbandsmusiker.

Flera låtar ska släppas

Framtiden för Kjellez tycks vara ljus, bokningarna är många, och under nästa år är det dags för bandet att släppa flera låtar på Spotify. Efterlängtat av många.

– Ja vi har mycket som vi ska göra under 2024, inte minst att börja släppa en del musik efter årsskiftet. Det är låtar som vi har spelat in under hösten och som är skrivna av lite olika upphovspersoner, bland annat av Donne Laitila.

– Vi har väl spelat in en sex, sju låtar som ska släppas under våren på Spotify. Det är väl våran stora grej under nästa år och då hoppas vi också att vi ska nå ut till en större publik så fler människor får koll på Kjellez.

Men varför släpper ni musik först nu?

– Det beror ju på att vi har det här som fritidssysselsättning och att det tog en sådan fruktansvärd fart. Det är ju jätteroligt! Ingenting görs dock automatiskt. Men nu blir det av, och det fantastiskt skoj.

Kjellez tvåårsfirande sker i samband med att bandet spelar upp till dans på Granbacken i Löberöd under torsdagen klockan 18.30 till 22.30. Och bandmedlemmarna bjuder gästerna på tårta till kaffet.

/NIKLAS LINDH, REPORTER