Hoppa till innehåll

Hundratals trummor i Streaplersprofilens verkstad – Dansbandsnytt på besök hos Kjetil Granli

Streaplersprofilen Kjetil Granli bland trummor i mängd i sin källare. Foto: Bosse Johnson

Trummor, trummor, trummor! Trummor i taket, trummor i hyllor på väggarna, trummor på golvet – överallt trummor. Undertecknad är själv gammal trummis och ser ut som en fågelholk när jag går in i källarverkstaden i Lilla Edet, fem mil norr om Göteborg.

Hit har jag kommit i trumärenden, för att byta mitt nuvarande trumset mot ett mindre skrymmande.

Här huserar Kjetil Granli, en 58-årig norrman som är naturaliserad svensk sedan många år. Han är en riktig trumnörd som bygger, renoverar, köper och säljer trummor. Givetvis spelar han också trummor. Sedan 1989 är han trummis i dansbandet Streaplers, de legendariska som startades av tvillingarna Liljeblad i Kungälv 1959.

– Det var en dröm för mig att gå med i Streaplers, utbrister Kjetil. Vi är ute och spelar cirka 120 dagar om året, så det är full huggning. Mellan spelningarna är det underbart för mig att gå hit till källaren och fixa och dona med mina trummor. Oerhört avkopplande.

Kjetil Granli kommer från Kongsvinger i Norge, där hans pappa var dansbandsmusiker. Trumslagaren i det bandet hade ett gammalt hederligt Levin-set, som Kjetil fick banka och slå på. Som tonåring gick han med i ortens Musikkorps, (musikkår) som det finns massor av i Norge. Lumpen gjorde han som militärmusiker, så han fick en gedigen trumutbildning. 

Kjetil in action, med reportern, trummisen och kunden Ulf Caresten i bakgrunden. Foto: Bosse Johnson

Spelade i Jigs

Så småningom flyttade Kjetil till Trollhättan, där han gick med i dansbandet Jigs. Bandet var mycket populärt på 70-och 80-talen och hade bland annat en hit med Lasse Dahlqvists gamla dänga ”Hallå, du gamle indian”. 

1989 rekryterades han till Streaplers och verkar trivas förträffligt med tillvaron.

– Ja vi har väldigt roligt och trevligt, inte minst eftersom vi är ett hundraprocentigt liveband. Vi tycker att det är roligast så.

Röda Korset

Kjetil hade agenturen på det engelska trummärket Premier och blev sedan försäljare för samma märke. Han var på flera säljträffar i deras fabrik i Leicester men trivdes bättre nere hos gubbarna i fabriken. 

– Jag blev väldigt fascinerad och lärde mig mer och mer. 

Hundratals trummor finns i källarverkstaden i Lilla Edet. Foto: Bosse Johnson

Det ena gav det andra och nu har Kjetil Granli mellan 200 och 300 trummor i källarverkstaden i Lilla Edet. Här bygger han om och renoverar trummor. Kjetil behandlar varje trumma och trumdetalj som en ädelsten.

– Jag försöker att få varje trumma att låta så bra som möjligt, säger han. 

Jag får hjälp av Kjetil med mitt trumärende och är helt överväldigad när jag staplar ut från trumfabriken i Lilla Edet.

/ULF CARESTEN, REPORTER