Hoppa till innehåll

Hon sjunger dansbandslåtar på TikTok – inspireras av Lucianoz

Linn Jons lägger ut dansbandslåtar på TikTok, precis som Lucianoz. Foto: Privat/Gröna Lund

Ända sedan barnsben har 28-årige Linn älskat dansbandsmusik och hon gick sin första buggkurs redan som nioåring. Hon har dessutom en fantastisk sångröst. Nu sjunger hon dansbandslåtar som hon sprider på TikTok, och hoppas på att en dag bli dansbandssångerska.

Linn Jons bor i byn Stora Skedvi i Säters kommun i Dalarna. Hennes dröm är att en dag bli dansbandssångerska. Kanske kan den sociala medieplattformen TikTok föra henne närmare sin dröm. Det var ju på TikTok som allt rivstartade för Luciano Axelsson.

– Ja det började med att jag och en kompis lärde oss bugga. Då var jag nio år. Och jag kände då hur jag gillade gunget i dansbandsmusiken. Och sen har det alltid varit dansband för mig. Jag har ju varit ganska ensam i min vänkrets om att lyssna på dansband. (Skratt)

Ja vad säger din vänkrets om ditt intresse för dansband?

– Det är väl inte så stort intresse hos alla, man jag har alltid varit öppet med att jag lyssnar på dansband, för jag tycker att det är bra musik! Men däremot så har jag ju funnit vänner via dansen och det är väldigt roligt. Jag känner också att jag blir väldigt glad av dansbandsmusiken och jag kan finna ro i den.

Linn har varit ute och dansat i perioder, men delvis beroende på att hon själv blev mamma så blev det också ett uppehåll i dansandet. Nu är dock sonen fem år, och Linn har ganska nyligen återupptagit dansandet. Både i folkparkerna i Säter och Hedemora, i Falun men också längre bort som Skultuna, Örebro och Uppsala.

– Ja jag åker gärna en bra bit bara jag får dansa faktiskt.

Tiotusentals likes på TikTok

Men det är inte bara dansandet som nu får ta tid, utan även sången. På TikTok har Linn börjat lägga ut dansbandslåtar där hon själv sjunger.

– Ja jag tänkte på att jag inte såg så många som gjorde utlägg på sociala medier om dansbandsmusik förutom dansbanden själva. Lucianoz gör ju det, och jag älskar att se och höra när han sjunger dansband. Och då började jag fundera på varför inte jag skulle kunna göra så också. För jag älskar ju det här. Folk behöver inte gilla det men jag tycker att det är roligt.

Men genomslaget lät inte vänta på sig. Ett par tusen följer henne på den sociala medieplattformen och hon har omkring 13 000 likes för sina inlägg.

– Jag har fått jättefin respons, med väldigt fina kommentarer att folk blir glada över att se och höra mig sjunga. Jag blir också chockad, för tidigare har jag aldrig velat uttrycka mig inför folk som jag inte känner, för jag är rädd att det inte ska uppfattas som tillräckligt bra. Men allt det här gör mig väldigt glad!

Här kan du höra ett smakprov på Linn när hon sjunger ”Morfars grammofon” via sitt konto på TikTok:

@linnjohannaaa

Imorgon är det dansbandsfredag! Vilken bit lyssnar du helst på? #dansband #elisas #fox #bugg #deskavakul #tadetmedennypasalt #funday

♬ originalljud – LinnJohannaaa

Drömmer om att bli dansbandssångerska

Nu är frågan om vad som kommer att hända framöver för Linn Jons. För när fler får upp ögonen, och öronen, för henne, så kan efterfrågan öka och kanske kan en ny ung dansbandssångerska göra entré i parkerna framöver. Det är i alla fall drömmen för Linn.

– Ja jag har väl alltid haft såna drömmar men har inte vågat. Men i och med att jag ser att det är flera som tycker om de här små snuttarna som jag lägger ut, så absolut….drömmen hade varit att ta det här vidare.

Skulle du vilja bli sångerska i ett dansband och sjunga ute i parkerna?

– Absolut! Väldigt gärna. För jag ser hur mycket glädje som banden jag dansar till sprider. Och jag skulle vilja sprida samma typ av glädje.

Att kombinera livet som mamma med dansbandsmusik

Att vara kvinna, ha barn och sjunga i dansband är kanske inte alltid en enkelt kombination sett till livslogistiken. Men det finns flera exempel på kvinnor som lyckas kombinera det bästa av två världar, som exempelvis Sandra Estberg i Martinez, Jessica Andersson i Shine, Therese Sundahl i Excess och Melissa Brogren i Brogrens. Och det är kvinnorna som särskilt inspirerar Linn.

– Ja jag blir inspirerad i synnerhet när det kommer till tjejer. För det är verkligen så att vi tjejer kan också! De här dansbandssångerskorna är en inspirationskälla för att lyckas.

Är drömmen att på sikt få spela tillsammans med ett band på Dansbandsveckan i Malung?

– Det hade varit storslaget! Helt klart. Superhäftigt!

Vill du ha kontakt med Linn för att diskutera musikaliska samarbeten och/eller spelningar? Hör av er till oss på Dansbandsnytt så förmedlar vi kontakten. Maila niklas.lindh@dansbandsnytt.se

/NIKLAS LINDH, REPORTER