En timme innan Casanovas drar igång danskvällen på idylliska Lilltorpets folkpark i Falun mullrar åskan och det har blivit mulet. Men orosmolnen skingras, och när bandet äntrar scenen lyser solen på dansbanan invid sjön Stora Vällan. Det är ett högtryck som tar över när sångaren Henrik Sethsson hälsar välkommen till en välbesökt danskväll.
Dansbandsnytt har stämt träff med bandet som har haft en fantastisk tid efter pandemin. Casanovas medverkan på Allsång på Skansen i SVT ifjol gjorde skillnad, och låten ”Så kommer känslorna tillbaka” i Melodifestivalen tidigare i år innebar också en guldklav för ”årets bästa låt” härom veckan i Malung.
– Förra sommaren, efter pandemin, så var det nästan som att man drog ur proppen. Tjoff så blev det full fart igen för oss, och det är ju skitskoj, säger Jimmy Lindberg till Dansbandsnytt.

Bättre läge än före pandemin
I Casanovas står han både för gitarr och sång, och han är dessutom bandets kapellmästare och grundare. Han var med redan från start, i en källare i en fritidsgård i Vadstena. Men då hette bandet Thunderbirds, och spelade musik från 1950- och 60-talen. Successivt började bandet dock spela dansmusik, och 1994 bytte man namn till Casanovas. Nästa år är det 30 år sedan.
– Jag vet ju att det är tufft för så många efter pandemin och som en följd av det som händer i världen just nu. ”Modernsidan” har ju klarat sig skapligt men jag har förstått att ”mogensidan” har det lite svårare. Jag tycker dock att vi i Casanovas är tillbaka där vi var före pandemin, och lite till faktiskt.

Slog rekord på hemmaplan
Jimmy Lindberg tittar sig omkring i Lilltorpets folkpark där han har spelar så många gånger tidigare, och konstaterar att det är en otroligt vacker plats. Dagen innan spelade bandet i Borensberg utanför deras egentliga hemmaplan Motala. Det kom mängder av besökare och när danskvällen var över noterades säsongsrekord.
– Det blev 320 personer. Det är väldigt bra för det är en liten park. Man vill nog egentligen inte vara fler om man ska kunna dansa.

För Jimmys del har dansbandsbranschens upp- och nergångar varit tydliga under den tid som han har varit aktiv. Och trots utmaningar för många – både dansband, arrangörer och danspubliken, som alla påverkas av de tuffa ekonomiska omständigheterna – så upplever han ett hopp i branschen om en ljusare framtid.
– Jag vill nog säga att jag ser en rätt positiv bild av branschen framåt. Jag är väl en optimist och har under mina 30 år sett tydliga upp- och nergångar. När vi drog igång och skulle bli ett dansband så hade vi den här dippen i samhället även då med räntor som drog iväg. Sen bara ökade det. Och absolut – nu har vi haft väldigt tuffa tider ett bra tag, men jag tror att det vänder. Jag ser ändå en ljusning i det hela. Bara vi håller ut, och det gör vi.

Dansbanden har en naturlig plats
Det är solklart, enligt Casanovas kapellmästare, att dansbandsmusik är oerhört uppskattad av svenska folket i allmänhet. Det visar sig på flera olika sätt, bland annat medverkan av dansband i Allsång på Skansen, Melodifestivalen, och att Olle Jönsson var en av deltagarna i vinterns upplaga av Så mycket bättre.
– Att vi får vara med från dansbandsbranschen och synas i såna sammanhang är otroligt värdefullt.
– Och utöver de vanliga dansjobben som vi har haft så har det varit fler galor, och nu på sommaren flera festivaler och så. Det tycker jag också är viktigt. Att vi får komma in i de sammanhangen och visa upp oss är väldigt bra. Och där möter vi många yngre människor som är med och hoppar och jublar till dansmusiken – det tycker jag känns fint och det är både häftigt och hoppfullt för framtiden.

”Spännande grejer på gång”
Så är det då dags för Casanovas att svida om efter en lång resa från Motala till Falun, och efter ett soundcheck med regnet hängande i luften och med mullrande åska i närheten. Men i det här läget skingras alltså molnen, och solen gör entré. Jimmy Lindberg tittar upp mot det blånande himlen och ler. Och så konstaterar han:
– Det är liksom det här som vi lever för. Vi spelar för en levande publik. Vi vill att alla ska vara med. Vi och danspubliken hör ju ihop. Sen har vi lite grejer på gång inför hösten och vintern som jag inte kan prata om ännu. Men det är kul grejer som inte är bra bara för oss utan för hela branschen.
Det känns hoppfullt.
En halvtimme senare har hela bandet bytt om till scenkläder. Nu lyser solen över folkparken, och de 279 besökare som har betalat in sig till torsdagskvällens begivenhet. När första dansen inleds finns nästan alla på plats, på den nypolerade dansbanan. Dansbands-Sverige lever upp igen.
/Niklas Lindh, reporter
