Hoppa till innehåll

Hockeymatch orsakade ”gubbtapp” på dans: ”Synd om kvinnor som inte fick dansa”

Engdahls på Norrlandsturné. Foto: Kurt Sundin

När Engdahls nyligen hade spelning i Kusmark utanför Skellefteå så sammanföll det med en av Skellefteås semifinalmatcher mot Frölunda i hockeyslutspelet. ”Åtminstone 50 kvinnor satt på scenkanten och väntade på att få dansa”, berättar sångaren och gitarristen Fredrik Engdahl.

Dansbandsnytts samarbetspartner Kurt Sundin har träffat bandet Engdahls som helt nyligen genomförde en Norrlandsturné. Under spelningen i Ersboda Folkets Hus berättade bandmedlemmarna om hur ishockeyslutspelet ligger bakom en ökad obalans mellan antalet kvinnor och män som går på dans i norr. Orsaken är att Skellefteå AIK nu i dagarna spelar semifinalhockey mot Frölunda – något som avgörs i en sjunde och direkt avgörande match under torsdagkvällen.

– I Kusmark var det ju extremt. Då var det ett väldigt ”gubbtapp” eftersom det var hockey. Så det satt säkert 50 kvinnor och väntade på att få dansa, så då tyckte jag riktigt synd om dem. Då kände jag nästan att jag skulle ställa undan gitarren och gå ner och dansa, säger Fredrik Engdahl.

I Kurt Sundins tv-inslag, som publiceras under rubriken ”På dans med Kurt”, berättar bandmedlemmarna om sin syn på ”tedans”, en inspelad ny skiva som är på gång inom några veckor och om den successiva uppgången för dansen som lockar en allt större publik.

Hela tv-inslaget kan du se om du klickar på den här länken.