Hoppa till innehåll

Hitvarningar för Sannex, Donnez och Fernandoz – Johans låtar blir ”sommarplågor”?

Musikern, underhållaren och låtskrivaren Johan Eriksson från Malungsfors har ägnat mycket tid åt låtskrivande och after ski-spelningar i vinter. Foto: Partypolarna/Privat

Tre nya låtar från musikern och låtskrivaren Johan Eriksson i Malungsfors kan bli stora hitlåtar på dansbanorna runt om i sommar. Under fredagen släpptes två av dem, med Sannex och Fernandoz, och under söndagen framför Donnez den tredje i Bingolotto.

Det har varit en oerhört intensiv vinter för Johan Eriksson. Han är en av profilerna från dansbandskulturen som genomför den stentuffa hälsoutmaningen 16 Weeks Of Hell, samtidigt som han har ett 80-tal spelningar – merparten av dem på after ski i Sälenområdet.

Johan är också välkänd som konferencier för dagunderhållningen i Grönlandsparken under Dansbandsveckan i Malung, tillsammans med sitt band Partypolarna. Och som en flitig låtskrivare så har alltfler låtar nu blivit utgivna av olika dansband.

Under fredagen släpptes låten ”Vi har nått på gång” med Sannex, som Johan har skrivit i samarbete med Andreas Olsson – en riktigt fartfylld ”buggar-banger” enligt Johan. Och så låten ”Kan bara dansa med min fru” med Fernandoz som Johan har skrivit tillsammans med Simon Åhs. 

Under söndagen är det premiär för ännu en låt signerad Johan Eriksson, när Donnez uppträder i Bingolotto med låten ”Hole in one” som Johan beskriver som en ”golfbanger” och ”buggrökare”. Den låten ger namn åt Donnez nya album som släpps i början av maj.

Inspiration från olika håll

Johan Eriksson har tidigare berättat att inspiration till låtarna kommer från olika håll – bland annat i samband med träningspassen som han genomför under 16 Weeks Of Hell.

– Ja det enkla svaret är från alla håll. Det kan vara allt från en kul idé, till exempel texten till Fernandozlåten ”Kan bara dansa med min fru”. Den kom av att den är helt sann. Jag kan verkligen bara dansa med min fru! Så fort jag försöker dansa med någon annan är det som att allt låser sig. (Skratt)

– Jag har efter att låten släppts, fått höra att det är många som har samma erfarenhet, till exempel Pär Winberg som är skivbolagsdirektör på Atenzia, där bland annat Donnez och Fernandoz ligger. Han kan också bara dansa med sin fru Kristina, så oftast bygger mina låtar på igenkänning och en gnutta humor.

Och ”golflåten” som du skrev till Donnez då?

– Ja den kom till under den digitala Dansbandsveckan som anordnades 2021, under pandemin. Då var jag konferencier under de digitala sändningarna och skrev då ett par låtar per kväll under tiden som banden spelade. Det här var en låt som jag direkt kände skulle passa Donnez härliga gung. Det är en låt fylld av golftermer. Jag tycker att det saknas golflåtar i och med att det är en av våra största sporter. Så nu håller jag tummarna för att jag och grabbarna i Donnez har skapat den första riktiga ”Golf-hiten”, att det blir en ”hole-in-one” i dubbel bemärkelse!

Du etablerar dig alltmer som låtskrivare inom dansbandsgenren. Varför har det blivit så?

– Det började egentligen när jag fick jobbet som programledare i Grönlandsparken under Dansveckan. Då tyckte jag att det var så fantastiskt kul att se och höra banden under veckan. Det gjorde att jag tog kontakt med Andreas i Sannex och började skriva med honom. Sedan dess har det blivit drygt 300 Dansbandslåtar. Jag har väl fått ett tiotal utgivna och många fler väntar här framöver.

– Jag har varit lite för försiktig att ta kontakt med banden men har fått hjälp av bland annat Pär på Atenzia med att få ut en del av låtarna. Pär är fantastisk att ha som bollplank och har alltid nya idéer. Under det senaste året har jag även börjat skriva med Andreas Åhlin som är en etablerad låtskrivare. Vi har på ett halvår skrivit klart ett 40-tal låtar.

Vad har du på gång framöver under våren och sommaren när after ski-säsongen är över?

– Ja, det är mycket, som vanligt. (Skratt) Jag har precis avslutat min vintersäsong i Sälen där jag spelat afterski i stort sett varje dag sedan början av december. Dessutom håller jag på att genomföra 16 Weeks Of Hell tillsammans med vårt fantastiska gäng här på Dansbandsnytt. En underbar resa som verkligen har gett en massa ny energi! Jag har till och med skrivit låtar under mina träningspass.

– Jag kommer, som vanligt, tillsammans med mitt band Partypolarna leda programmet i Grönlandsparken under Dansbandsveckan. Dessutom blir det många fler dansbandslåtar med både Sannex, Fernandoz,  Martinez, Casanovas, Excess och Pia Pihlgrens. Så jag ser verkligen fram emot den här våren! Det känns som att ”Vi har nåt på gång”.. för att citera den senaste låten som gavs ut med Sannex i fredags!

/NIKLAS LINDH, REPORTER