Hoppa till innehåll

Haveri för Black Jacks´ orkesterbuss – mitt under sommarturnén

Ove Olsson i Black Jack. Foto: Kristofer Lönnå/Black Jack

Det är utmanande veckor för ett av Sveriges mest populära dansband – Black Jack. Orkesterbussens motor har rasat och bandet ställs nu inför flera utmaningar. För Dansbandsnytt berättar bandet om logistiska utmaningar, sömnbrist och en ”elchock” som kan ha slagit ut utrustning.

Det var för drygt två veckor sedan som det hände, berättar bandmedlemmen Ove Olsson för Dansbandsnytt.

– Det började ”tokvibrera” i bussen så vi stannade och ringde efter hjälp. Det kom bärgare, de tog in bussen och så konstaterade de att det var en ventilfjäder i en cylinder som hade gått sönder. Det gjorde i sin tur att ventilerna släppte och slog sönder kolven och i princip allt i ettans cylinder. Så det blev ett motorras kan man säga.

Lastbil och personbil istället

Det var alltså mitt i semestertider som bussens motor rasade, vilket gjorde det svårare att snabbt få hjälp med mekaniker och även för bandet att hitta en alternativ orkesterbuss.

– Alla är ju ute och turnerar nu, så vi har löst det så att vi åker till spelningarna med en personbil och en lastbil. Och så spelar vi i princip varenda dag i 14 dagar i sträck, ända från södra Sverige och upp till Överkalix i lördags.

Hur påverkar det er alla?

– Det påverkar ju sömnen, för vi måste ju bo på hotell istället. Då får vi in och sova ett par timmar, istället för att man sover i bussen och turas om att köra.

Inte nog med det. När bandet härom veckan spelade på en dansbandsfestival på ön Föglö utanför Åland så drabbades bandet av ett elfel.

– De hade någon matning som var fel, så det blev 380 volt in i delar av vår anläggning. Det var inte heller så kul.

Vad hände då? Gick utrustning sönder?

– Ja så blev det. Det var någon förstärkare… Och vi vet inte riktigt ännu vilka konsekvenserna har blivit. För den smällen kan ha påverkat utrustning så det visar sig först någon vecka efteråt. Så vi får se…

Röda Korset

Att leverera från scenen trots allt

Frågan är hur bandmedlemmarna mitt i de här utmaningarna lyckas med att stå på scenerna i flera timmar, kväll efter kväll, och leverera dansmusik i toppklass?

– Ja men det blir ändå nästan som vanligt när man väl är på scenen. För då gör vi ju det som vi tycker är roligt och då har man inte tankarna på något annat håll. Och så är det en massa trevlig publik. Det är så mycket glädje med det här, så vi står ut med de andra olägenheterna ett tag. Men det går ju inte hur länge som helst…

Nu under onsdagseftermiddagen fick bandet ett besked från verkstaden att orkesterbussen kan vara reparerad och klar på måndag. I bästa fall.

– Vi skulle ju vara jätteglada om det fungerar. Det skulle underlätta otroligt mycket.

Mot Dansbandsveckan i Malung

Nu laddar Black Jack upp för att spela på Dansbandsveckan i Malung under fredagen. Det är en riktig höjdare att spela där, konstaterar Ove Olsson.

– Det är alltid kul. Man träffar så mycket folk, så mycket publik och så mycket kollegor. Det är ju den största träffen som vi har. Och så delar vi scen med Grönwalls. Det är otroligt trevligt och riktigt roligt!

Så nu håller Black Jack tummarna för att utrustningen klarade ”elchocken” på Föglö, och att orkesterbussen är lagad på måndag. Då väntar förhoppningsvis en mer normal turnétillvaro för medlemmarna i ett av landets mest rutinerade och älskade dansband.

Black Jack består av:
Kjelle Danielsson, sång
Peder Matz, keyboard, dragspel
Morgan Östlin, saxofon, keyboard
Ove Olsson, gitarr, sång, bas
Mikael Östlin, trummor

/Niklas Lindh, reporter