Hoppa till innehåll

Här är danspärlan som laddar för säsongsrekord på torsdagen

Laduholmen i Forsbacka är en svensk dansfavorit för många. Arkivbild

Det finns många danspärlor runt om i vårt avlånga land, där sommardanserna har sin givna plats. Dit hör definitivt Laduholmen i Forsbacka som varje sommar bjuder in till dans under sju torsdagskvällar.

– Vi har kört danser här i mer än 40 år nu. Idrottsklubben Forsbacka IK har drivit dansen i alla år, och den har alltid gett ett ekonomiskt överskott, säger Peter Widebäck, boknings- och arrangörsansvarig, till Dansbandsnytt.

Forsbacka hittar man mitt emellan Gävle och Sandviken. Laduholmen ligger alldeles bredvid Storsjön och har både en populär sandstrand och gästbåtsplatser. Det är många som anser att Laduholmen är en av de finaste parkerna som finns.

– Nu pratar jag förstås i egen sak, men jag kan bara hålla med, det är riktigt fint här. Dessutom lyser solen alltid i Forsbacka. Vi har alltid tur med vädret, säger Peter Widebäck och skrattar stort.

Laduholmen ligger intill Storsjön. Foto: Laduholmen

Nytt tak – inte väderberoende

Dansbanan i Laduholmen fick ett nytt tak över sig 2020. En satsning som möjliggjordes via ett ekonomiskt bidrag från Gävle kommun.

– Det gamla taket hade gjort sitt. Nu har vi ett nytt och stabilt tak, och på så sätt blir man ju inte heller lika väderberoende, även om regn alltid skrämmer bort folk ändå, säger Peter Widebäck.

Sju dansbandskvällar, alltid på en torsdag, är vad Forsbacka bjuder in till. Arrangören arbetar alltid hårt för att locka till sig de band som drar den största publiken.

– Sju danskvällar känns lagom för oss. Vi kommer att köra vidare på det, säger Peter Widebäck.

Paus mellan danserna. Danspärlan i Gästrikland kan locka storpublik på torsdag. Foto: Laduholmen

Ingen höjning av entrépriser trots färre besökare

Innan coronaåren lockade danskvällarna i Laduholmen uppemot 700-800 besökare. Efter pandemin har besökssiffrorna sjunkit rejält.

– Vi har tappat ungefär 500 besökare varje danskväll. Det är lite uppförsbacke just nu för oss dansarrangörer. Många av de som besökte oss innan coronan har inte kommit tillbaka, de vågar inte åka ut längre. I stället är det en ny generation dansare som växer fram, säger Peter Widebäck.

Röda Korset

Forsbacka IK har inte valt att höja entrépriset till sina danser i år, utan ligger kvar på 220 kronor. En höjning ytterligare av entrépriset hade motverkat besökssiffran ännu mer, menar man.

– Den ekonomiska situationen är tuff för många i dag, och då tyckte vi att det kändes rätt att inte höja, säger Peter Widebäck.

Det nya taket anlades under pandemin. Foto: Laduholmen

Storpublik väntas när Jannez gör entré

I förra torsdagen betalade 280 personer in sig för att dansa till Callinaz, vilket var säsongsbästa. Mer publik hoppas och tror man ska komma den här torsdagen, den 3 augusti, då Jannez kommer på besök. Jannez som är ute på sin avskedsturné efter 47 år ute på vägarna.

– Nog borde vi nå upp till en publiksiffra på 400 personer. Vi kommer att uppmärksamma Jannez lite extra under kvällen. Bland annat har vi tagit fram en speciell tavla från oss i Forsbacka som vi kommer att överlämna under kvällen, avslöjar Peter Widebäck.

Peter Widebäck är Laduholmens boknings- och arrangörsansvarig. Foto: Laduholmen

Efter danskvällen med Jannez återstår sedan två danser för i år på Laduholmen. Den 10 augusti kommer Casanovas och den 17 augusti kommer Expanders. 

Black Jack, Per-Håkans, Martinez och Callinaz har spelat tidigare under sommaren.

– Det blir full fart ett tag till. Vi hoppas att vädret fortsätter att vara med oss, slutar Peter Widebäck.

/Anders Norin, reporter