Hoppa till innehåll

Han gör comeback på dansbandsscenen: ”Vi hade en fruktansvärd tur” 

  • Nyhet, Toppnyhet
  • 4 min read
Mats Olsson är tillbaka på dansbandsscenerna igen. Foto: Peter Malmqvist

Han har många strängar på sin lyra, musikdirektören som idag är musiklärare och som trakterar flera olika instrument. Och när den rutinerade dansbandsprofilen gjorde comeback på dansbandsscenen för ett kort vikariat, så uppstod en särskilt stark musikalisk energi på scenen.

Det gäller dansbandet Kjellez som precis nu har gjort klart med ersättaren för Ole Hansen som slutade tidigare i vinter för att bli sångare i Holidays. Det började med en tillfällig vikarielösning inom Kjellez, och det var en lösning som visade sig bli otroligt lyckad.

– Alltså vi har haft en sån fruktansvärd tur, för det här är verkligen en kugge som passar in hos oss och som tillför så mycket, berättar Peter Malmqvist som är en av dansbandets grundare.

Det handlar om den tidigare dansbandsveteranen Mats Olsson som har spelat närmare 35 år i Bob Stevens, men som nu är musiklärare på en grundskola i Perstorp. Han undervisar även i saxofon och klarinett på Kulturskolan.

Även om han inte bryr sig det minsta om titeln som musikdirektör, så är det precis vad han är utbildad till. Och dessutom är han även utbildad gehörspedagog och bildlärare. Yrkeslivet är, och har i princip alltid varit, helt och hållet i musikens tjänst. Och när han blev tillfrågad om att hoppa in som vikarie för Ole Hansen, så tackade han Ja. Och det skulle bli så mycket mer än bara ett inhopp. 

– Ja det kändes helt rätt på alla sätt, från första spelningen, konstaterar en glad och lycklig Peter Malmqvist.

Musikaliskt och mänskligt

Kjellez medlemmar kom snabbt överens om att erbjuda Mats Olsson platsen som ordinarie medlem i bandet – och nu, efter fyra spelningar tillsammans, så är saken klar.

– Det klickade verkligen på alla plan från start. Både musikaliskt och mänskligt. ”Vi jobbar både med hjärta och hjärna” sa de  – och det är verkligen något som passar mig, berättar Mats Olsson för Dansbandsnytt, och fortsätter:

– Rent musikaliskt så är så vansinnigt lätt för mig att spela sax med Kjellez, för det är en sådan solid grund. Det är tight och det är lugnt, så man kan verkligen slappna av och bara dra iväg… (Skratt)

Mats Olsson är med sin bakgrund en bred musiker. Han är pianist egentligen, men älskar att spela saxofon. Dessutom kan det bli en del halvakustisk gitarr på scenen och att han hänger på sig dragspelet ibland. Och så kanske lite piano emellanåt.

”Värda en stor eloge”

Nu blir det till att inleda pusslet på allvar för att få till yrkeslivet som turnerande dansbandsmusiker med ett deltidsband att gå ihop – inte minst med tanke på jobbet som musiklärare.

– Ja vi ska ta en diskussion med skolan för att lösa det på ett så bra sätt som möjligt. Jag känner mig nu som en väldigt stolt medlem i Kjellez. Och bandet är också värd en stor eloge för att de startade mitt under pandemin. Men de hade ju en plan som de genomförde, och det har blivit otroligt bra! Det är klockrent. 

Vilken är annars din bild av hur dansbands-Sverige mår just nu?

– Alltså när vi var i Alviks Medborgarhus helt nyligen – jag har ju spelat där många gånger tidigare med Bob Stevens – och nu upplevde vi med Kjellez att ingen av oss hade varit med om en så himla fin respons. Folk var så glada, de applåderade och det var bara glada miner och många kramar.

– Responsen är fantastisk! Det upplever både vi i Kjellez, men jag pratar också mycket med Bob Stevens där jag var med i 35 år, och jag hör också att det går så bra för dem. Det finns gott om positiva signaler från olika håll. Det är väldigt roligt!

/NIKLAS LINDH, REPORTER