Hoppa till innehåll

Hälften av dansparets 16 ”helvetesveckor” avklarade: ”Sättet att leva kan bli en vardag”

Josefin Niemi och Roger Sellin har nu gjort hälften av 16 Weeks Of Hell. Foto: Privat

Under onsdagen har gänget från dansbandskulturen klarat av åtta av de 16 veckorna i hälsoutmaningen ”16 Weeks Of Hell”. För dansparet Josefin Niemi och Roger Sellin från Leksand har det redan inneburit stora förändringar i livet – och effekterna har på många sätt varit kraftfulla.

De är dansparet som längtade tillbaka ut till dansbanorna och som nu laddar upp för en danssommar då de hoppas kunna vara i sitt livs form. Men före startskottet, mitt i snökaos och sträng kyla, så var formen inte riktigt i topp….

Jag kände mig trött och behövde en nystart” beskriver Roger sitt mående före träningsstarten den 15 februari i år. Men utmaningarna var stentuffa. För samtidigt som mycket stora träningsmängder skulle klaras av samt extremt uppstyrd kost, så har Roger fått tackla en vardag som delvis har bestått av jobbresor kopplat till mat, dryck och representation. 

Hans sambo Josefin hade återkommande problem med huvudvärkar och kände ingen större lust med att släpa sig till gymmet. Suget efter sötsaker, som godis, var särskilt starkt under påsken. Men hon stod emot begäret och har dessutom fått en ny syn på gymträning. Och så det mest fantastiska av allt – de återkommande problemen med huvudvärkar är som bortblåsta, sedan flera veckor tillbaka…

Vill du också göra 16 Weeks Of Hell?

Vill du gå samma träningsprogram som dansbandsgänget? Den 25 maj startar en ny omgång med 16 utmanande veckor.

I augusti är det start för flera olika program. Här kan du läsa mer om olika möjligheter.

Här kan du läsa samtliga artiklar och se alla tv-inslag om dansbandsgänget som gör 16 Weeks Of Hell.

Josefin och Roger – med egna ord

Det här är Josefins och Rogers egna ord om den första halvan av den stora hälsoutmaningen – ett samarbete mellan 16 Weeks Of Hell och Dansbandsnytt.

Hur har den första halvan av 16WOH varit?

Josefin: 

– Det har gått över förväntan, även om det stundvis självklart har varit tufft, till exempel över påsken när man skulle följa programmet trots att man ville köpa lite påskgodis. Jag var orolig när vi klev in i denna utmaning hur jag skulle hantera träningsmängden men just träningen har varit väldigt rolig och gått över förväntan.

– På Actic i Leksand finns så mycket utrustning så även om man kommer när det är som mest folk så behöver man aldrig vänta på maskiner utan det rullar på. Maten som vi äter är väldigt god och eftersom Roger är kock i grunden så får han allt att smaka väldigt gott – ”gott på riktigt” som vår coach Tony säger.

Roger: 

– När jag tackade ja till det här projektet känns det som det kom helrätt i tiden då jag behövde ta ett omtag om min träning och hälsa. Jag kände mig väldigt trött och var inte helt på banan med kosten. Så jag behövde verkligen en nystart, vilket verkligen 16 Weeks Of Hell har gett mig – en rivstart på det nya livet känns det som. Jag har verkligen kommit in i träningen igen med mycket tips och tricks vad jag ska tänka på för bäst resultat i min träning. 

– Det här med träning som är appstyrt och coachning via filmklipp på övningar känns väldigt bra. Dessutom coachning och kommunikation kring kosten känns tryggt. Tufft program….absolut, men effektivt och gott utfall av mitt mående. Maten är en annan sak som är väldigt positiv, så gott och relativt lättlagat! Så här har jag fått en ögonöppnare för framtiden med ett ännu mer hälsosamt ätande. Så jag är väldigt nöjd med de första veckorna.

Roger Sellin och Josefin Niemi före träningsutmaningen. Foto: Privat

Vilka resultat har du uppnått hittills och vad är du mest glad över?

Josefin: 

– Jag är egentligen mest glad över att jag har kommit igång med träningen och att det känns både rolig och utmanande. Det är till och med kul att gå till gymmet vilket är en ny känsla för mig och något som jag hoppas håller i sig även efter denna utmaning. Jag har tappat tre kg i vikt och sju centimeter i midjan, men det är framför allt att jag inte har huvudvärk längre som är det bästa för mig

Roger:

– Jag känner mig starkare, smidigare och rörligare. Dessutom allt som oftast piggare och gladare med vissa dippar såklart. Sömnen är så mycket bättre vilket är en stor vinst. Jag har även tappat en del ”trivselvikt” och minskat mitt midjemått med sju centimeter.

Vad har varit mest utmanande för dig?

Josefin:

– Jag tycker att det har gått över förväntan, men det jag tror blir mest utmanande är den ökade träningsdosen som väntar i andra halvan. Jag har kunnat pussla ihop tiden och de träningsfria dagarna på ett bra sätt i kombination med jobbet, men då har vi också haft fler träningsfria dagar än vad som väntar i andra halvan.

Roger:

– Mina utmaningar har absolut varit på vissa av mina jobbresor då jag i mitt yrke som utesäljare för en restauranggrossist ofta inkluderar en hel del resor där representation med mat och dryck är i fokus. Men det har gått bra med lite fantasi. Jag har hittat ett hållbart sätt med kostupplägget och även haft tillgång till gym då jag har behövt det på plats. Sen gäller det också planeringen som är oerhört viktig såklart då detta kan upplevas tidskrävande med att få ihop sin power walk samt gympasset.

Nu när ni går in i den andra halvan – vad ser du fram emot mest då?

Josefin:

– Jag ser mest framemot isfria gator, lövsprickningen och allt som väntar med våren eftersom våra promenader har kantats av isiga gator som sedan övergick i blöta promenader med både regn och snö om vartannat. Jag tror morgonpromenaderna blir lättare och lättare nu med våren runt hörnet. 

– Jag hoppas självklart också att glädjen till gymmet fortsätter och de nya gympassen som väntar, så att jag är rustad att fortsätta en hälsosam livsstil även efter dessa 16 veckor. Jag hoppas landa i en livsstil som påminner om det här men med inslag av guldstunder. Eftersom Roger och jag gör det här tillsammans så ger det oss en bra grund att fortsätta på den här hälsosamma vägen även efter dessa 16 veckor.

Roger:

– Som det känns har jag redan nu byggt en del muskler vilket är mitt främsta syfte – att bli fysiskt starkare och smidigare. Så på den här resan ser jag verkligen fram emot den andra halvleken av 16 Weeks Of Hell. Sen att få komma ur det här med så många fler erfarenheter om träning, kost och att bygga fysik är så oerhört värdefullt. Jag hoppas att det här sättet att leva blir en vardag – ett hållbart sätt att förhålla sig till bra mat och träning.