Hoppa till innehåll

Folkets park i Skara har brunnit ner

Folkparkerna i Degerfors, Söderbärke och Skara har drabbats av bräder i år. Den senaste i raden är parken i Grycksbo. Genrebild: Niklas Lindh.

Tidigt på söndagsmorgonen larmades räddningstjänsten till Folkets park i Skara, då huvudbyggnaden fattat eld. Byggnaden är totalförstörd. ”Vi låter huset brinna ner under kontrollerade former”, säger Stefan Johansson vid räddningstjänsten till Aftonbladet.

Folkets park i Skara byggdes redan 1914. I folkmun benämns parken som Fokus. Varje år har cirka 50 000 personer kommit för att ta del av de arrangemang som parken anordnat. Inte minst har parken blivit känd för sina danser till topporkestrar.

Nu finns inte Folkets park i Skara längre.

Det var vid 05.20-tiden på söndagsmorgonen som larmet kom om brand i huvudbyggnaden. Byggnaden var helt övertänd när räddningstjänsten kom fram. Åtta enheter kom inledningsvis att arbeta med släckningsarbetet.

Då rökutvecklingen var kraftig och då vinden låg på mot stan, skickades ett så kallat VMA ut där alla i området uppmanades att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Vid 08.00-tiden hävdes VMA:t.

Röda Korset

Räddningstjänsten kommer att vara kvar på platsen, troligtvis under hela dagen. Byggnaden kommer att få brinna ner under kontrollerade former.

Branden i Folkets Park utreds nu som mordbrand då polisen inte kan utesluta att branden var anlagd. När räddningstjänsten är klara helt på platsen kommer polisen också att inleda en teknisk undersökning.

/ANDERS NORIN, REPORTER