Hoppa till innehåll

Fler yngre på Dansbandsveckan trots vikande besökssiffror

Bertil Elfström, ordförande för Dansbandsveckan i Malung. Foto: Niklas Lindh

Det finns tydliga tecken på att fler yngre personer söker sig till dansen. Det säger Bertil Elfström, ordförande för Dansbandsveckan i Malung.

Efter fyra av Dansbandsveckans sju dagar kan arrangörerna summera ett besökstapp på några tusen personer jämfört med förra året. Ett viktigt skäl kan vara vädret som har bjudit på stora mängder regn under ett par dagar. Ändå har över 5000 personer betalat in sig i folkparken under både tisdagen och onsdagen.

Även om Dansbandsveckans grundare och ordförande Bertil Elfström ger uttryck för en viss besvikelse över vädrets makter som inte helt har varit på arrangörernas sida under festivalens första dagar, så finns det flera viktiga ljuspunkter. Antalet yngre personer på Dansbandsveckan blir fler, enligt Elfström, och han berättar om mängder av unga som går danskurser dagtid, för att under kvällarna utöva sina nya kunskaper.

– Vi har sett det under de senaste dansbandsveckorna hos oss. Det är de yngre besökarna som blir fler. Det tycker vi är väldigt kul. Och på kvällarna under Dansbandsveckan så ser vi särskilt på bana tre och fyra hur det är alldeles fullt med dansande som ofta är yngre, säger Bertil Elfström till Dansbandsnytt.

”Jätteintresse för danskurserna”

Under dagtid anordnas danskurser på Orrskogen, och även där syns det tydligt hur fler yngre är intresserade av att lära sig dansa, enligt Elfström

– Ja det är verkligen ett jätteintresse för danskurserna. Det har aldrig tidigare varit större än i år. Vi tycker verkligen att det här är jätteroligt att alltfler ser hur roligt det är att lära sig dansa.

Du som har varit drivande i att arrangera Dansbandsveckan ända sedan år 1986 – hur tror du att dansintresset kommer att utveckla sig framöver?

– Jag tror på dansen i framtiden också. Och det här är ett bra sätt att både träffas och komma ut och röra sig istället för att fastna i mobiltelefoner.

Under veckan har arrangörerna gjort särskilda insatser för att attrahera de yngre besökarna. I synnerhet handlar det om att varje kväll erbjuda dans till rockabillyband, och det har blivit en succé.

– Vi har haft det under tre dansbandsveckor och där ökar intresset att dansa alltmer, inte minst bland de yngre, avslutar Bertil Elfström.

/Niklas Lindh, reporter