Hoppa till innehåll

Far och son ser till att maffian gör sitt intåg i dansbands-Sverige!

Swedish Dance Mafia kör sitt eget koncept. Pressbild

Det är inte många dansband som bara består av två personer och som dessutom har ett namn som sticker ut.  Christian ”Mini” Olsson tog med pappa Lars ”Leo” Dryhim och skapade bandet Swedish Dance Mafia.

– Vi tycker att det är roligt att spela, möta danspubliken, men gör inte fler spelningar än att det täcker en knapp deltid. Både pappa och jag har andra jobb bredvid spelandet, säger Christian ”Mini” Olsson, som till vardags arbetar som ljudtekniker på en firma i Falkenberg.

Christian har en bakgrund i band som Sannex och Per Håkans och har alltid gillat att skriva egen musik. Pappa Lars har en lång karriär bakom sig som både kompositör och musiker.

År 2018 började man tillsammans att släppa låtar på Spotify, men den första livespelningen gjordes i Mörrum en sommarkväll 2021.

– Det var mitt under pandemin och publiken var därför begränsad till 50 personer. Vi hade egentligen inget band då, utan tackade bara ja på en förfrågan vi fick om vi inte kunde komma och spela.  Folk uppskattade det vi gjorde och efter det fick vi in allt fler förfrågningar om att spela, säger Christian ”Mini” Olsson.

Dansband på tu man hand

Sedan försvann restriktionerna. Det normala kom tillbaka. Dansarrangörerna kunde starta upp sina danser igen, men valde i första hand att boka sina vanliga band.

– Vi funderade ett tag, men beslöt oss för att spela vidare. Det är där vi är i dag. Vi kör vidare på vårt koncept med att vara två och kör med bakgrundsmusik. Ekonomiskt är det betydligt dyrare att köra med ett helt band, så vi äventyrar inget sådant. Vi vill spela bra, moderna låtar som svänger bra och huvuddelen av vår repertoar är låtar som vi skrivit själva. I övrigt har vi valt ut några riktiga dansbandsklassiker som vi kör, säger Christian ”Mini” Olsson.

”Passar inte in i mallen”

Att bjuda på ett nytt koncept med bara två bandmedlemmar gör att det inte alltid är så lätt att slå sig in på en bokningsmarknad, som ibland kan uppfattas som lite konservativ.

– Vi passar inte alltid in i mallen genom att bara vara två. Det är fler än en gång som vi har fått höra ”hade ni varit fyra hade jag bokat er”. Vi kommer att köra vidare med vårt koncept, och det är roligt att få komma ut och spela live.

Är ni en liten udda fågel i dansbandsbranschen?

– Det finns nog många som anser det. Vi kör ett eget koncept, som vi tror på. Det finns alltför många dansband i dag som inte vågar vara egna, utan istället har en stark koppling till andra förebilder. Callinaz och Larz Kristerz är band med eget sound, och som har lyckats bra med det.

Hur kom du på bandnamnet Swedish Dance Mafia?

– Det undrar jag också! Nej, då, det korta svaret är att jag ville hitta ett namn som stack ut tillräckligt mycket. Sedan tycker jag också att Swedish Dance Mafia är ett roligt namn. Det kom bara. Sedan testade jag namnet med några personer omkring mig som sa: Kör! På den vägen är det. Nu har vi börjat bygga upp ett starkt varumärke.

Historien bakom gnusslåten

Swedish Dance Mafia har en mängd låtar på Spotify med över 3 miljoner streams. Den mest populära låten är ”Du kan fan inte gnussa”. 

– När låten släpptes var det många som trodde att det var en skämtlåt och att jag gjorde narr av dansbanden, men så var det absolut inte. Visst har låten en skämtsam ton, men den är lite självupplevd. Jag var vid ett tillfälle och dansade själv, och efter dansen fällde min danspartner kommentaren som blev låttiteln. Men överlag gillar jag att vara lite skämtsam i våra texter, säger Christian ”Mini” Olsson.

/Anders Norin, reporter