Hoppa till innehåll

EXTRA: Vikingarnas allra sista spelning sker i Malung i sommar

  • Nyhet, Toppnyhet
  • 3 min read
Vikingarna gör sin allra sista spelning på Dansbandsveckan i Malung i sommar. Pressfoto: Jennie Ahlbäck

Nu står det klart att det blir under Dansbandsveckan i Malung som Vikingarna gör sin historiska och allra sista offentliga spelning. ”Otroligt hedrande att de gör det här hos oss” säger Dansbandsveckans ordförande Bertil Elfström.

Det är på scenen i Grönlandsparken under söndagen den 14 juli som Vikingarna sätter punkt för en fullständigt makalös era. Dansbandsveckan inleds därmed på ett sätt som sannolikt lockar extra mycket folk till Malung.

– Det är ju fantastiskt roligt i och med att det här är ett band som man alltid har följt – ett av publikens riktigt stora favoritband genom dansbandshistorien. Det går inte att med ord beskriva vad de har betytt för dansbandsbranschen i Sverige och för Dansbandsveckan i Malung, säger Bertil Elfström till Dansbandsnytt.

Själva spelningen kommer att ske öppet för alla i Grönlandsparken, på Bertil Elfströms scen. Och det öppnar upp för en extra stor publik, redan från Dansbandsveckans allra första dag.

– Ja det kommer säkerligen att locka otroligt mycket folk till oss, både från hela Sverige och från hela Norge. Vikingarna är ju otroligt populära även där. Och så är det speciellt för Erik Lihm att få ta farväl tillsammans med Vikingarna på sin hemmaplan här i Malung, slår Bertil Elfström fast.

Bertil Elfström, ordförande för Dansbandsveckan i Malung. Foto: Niklas Lindh

Erik Lihm: ”Bästa tänkbara avslut”

Arrangörerna av Dansbandsveckan övervägde att låta Vikingarna spela under kvällen i Orrskogens folkpark, men då spelningen kan antagas locka så stora mängder av besökare, så ansågs Grönlandsparken vara ett bättre alternativ.

Vikingarnas kapellmästare Erik Lihm, som alltså själv har sina rötter i just Malung, säger så här om att kunna vara med och sätta punkt för Vikingarna på sin egentliga hemmaplan:

Röda Korset

– Det är väl bästa tänkbara att vi kan sätta punkt just i Malung. Det kan ju bli en riktig folkfest, skulle jag tro. Och det kan ju hända att det kommer extra mycket folk från både Sverige och Norge för att kunna vara med om det här.

Hur kommer det att kännas för dig att göra det här avslutet med Vikingarna just i Malung?

– Det kommer säkert att kännas vemodigt. Det skulle jag verkligen tro att det gör.

Vikingarna kommer att ha ett antal spelningar från maj och fram till den 14 juli i Malung. Allt är ännu inte klart, men det kan handla om mellan sju och åtta spelningar.

För övrigt väntar olika engagemang för några av medlemmarna i Vikingarna under nästa år. Sångaren Christer Sjögren kommer att ge sig ut på en konsertturné från och med slutet på februari, där han framför allt ska sjunga i olika kyrkor. Och Erik Lihm kommer att fortsätta med sitt eget program där berättar om sitt musikliv, och det innebär besök på bland annat olika bygdegårdar runt om i landet.

/NIKLAS LINDH, REPORTER