Hoppa till innehåll

EXTRA: Kommunal satsning på dans i Stockholm – Allstars blir först ut

  • Nyhet, Toppnyhet
  • 5 min read
Haninge Kulturhus med kultursamordnaren Göran Lidbrink. Foto: Britt-Marie Laine/Haninge kommun

Folkhälsa och folkkultur – det är starka argument för att Haninge kommun nu ska satsa på dansarrangemang med populära dansband. Det kan Dansbandsnytt som första media nu berätta. Idén kom från några kommuninvånare, och kultursamordnaren i kommunen såg stor potential i Haningebornas förslag.

Det finns stora ambitioner och långsiktiga planer för kommunens satsning på dans till dansbandsmusik. Det berättar Göran Lidbrink som är kultursamordnare inom Haninge kommun.

– Ja det finns goda förutsättningar för att kunna skapa en fungerande dansbandsscen i vårt fina kulturhus här i Haninge. Det ligger centralt med goda kommunikationer och med ett upptagningsområde för hela södra Stockholm. Sen har vi ett uppdrag att nå fler och arbeta bredare inom vår kulturverksamhet.

Kultursamordnare Göran Lidbrink tror helhjärtat på dansbandssatsningen. Foto: Haninge kommun

Lördagen den 17 februari blir det premiärdans. Då kommer Allstars att spela, det blir fyra timmar dans och möjlighet att köpa både enklare förtäring och dryck i baren. 

Kommuninvånare kom med idén

De som först kläckte idén som Haninge kommun nappade på var tre riktiga dansentusiaster – Britt-Marie Laine, Tariq Qadir och Tommi Kivelä.

– Ja vi kontaktade den kulturansvarige på Kulturhuset, jag blev inbjuden till ett första möte och de var taggade på idén, berättar Britt-Marie för Dansbandsnytt, och fortsätter: 

– Vi spånade tillsammans och snart blev det ett nytt möte, där även Tariq och Tommi var med samt två från kommunen. Alla var på och sa att ”det här ska bli jättekul”.

Tommi Kivelä, Britt-Marie Laine och Tariq Qadir kom med dansförslaget till kommunen. Foto: Privat

Flera kommuner dansbandssatsar

Det finns flera kommuner som på olika sätt satsar på dansbandsarrangemang. Dansbandsveckan i Överkalix drivs av Överkalix kommun, Kulturfestivalen i Stockholm där dansband spelade i Kungsträdgården anordnas av Stockholms stad och flera kommunala stadsfester satsar på dansband, som exempelvis Åfesten i Falun. Dessutom stöttar Malung-Sälens kommun Dansbandsveckan i Malung på olika sätt.

Nu ansluter sig Haninge till den skaran av kommuner, med motiveringen att nå ut med kultur till fler, få fler i rörelse, och också att få fler besökare till Haninge, enligt kultursamordnaren Göran Lidbrink.

– Ja vi har ju ett uppdrag att nå fler och nå bredare i vår verksamhet och då har vi valt dansen som ett sätt för att uppfylla det uppdraget.

– Vi har ju inte gjort det här tidigare hos oss, men vi vet ju att i vår grannkommun Botkyrka – Hallunda Folkets Hus – där har man arbetat länge med dans. Och vi ser ju att det lockar folk och nu vill vi bygga upp en plats där publiken känner sig hemma, där vi kan erbjuda hög kvalitet på banden och där vi har vi ett riktigt bra ställe att dansa på. Så det här är långsiktiga planer som vi nu börjar att bygga på.

Röda Korset
Den 17 februari anordnas den första danskvällen. Foto: Britt-Marie Laine

Kommunen går in med förlustgaranti

Det finns, enligt kultursamordnaren i Haninge, en samsyn inom kommunen att den här satsningen ska göras. Ambitionen är förstås att det ska bli en framgångsrik satsning sett till alla olika perspektiv, även ekonomiskt, och kommunen går in med en förlustgaranti om intäkterna för danskvällarna inte uppväger utgifterna.

– Vi måste våga satsa. Vi ska locka nya befolkningsgrupper till oss. Vi vill fylla huset med glädje och samvaro. Och i vår kommun lyfter politiken fram folkhälsobegreppet väldigt tydligt, och dans är ju så mycket folkhälsa som man kan tänka sig.

Haninge Kulturhus kan också bli ett viktigt danscentrum på sikt. Foto: Britt-Marie Laine

Satsningen kan växa

Flera danskvällar är inbokade under nästa år och kontinuerligt kommer satsningen att utvärderas. Om det faller väl ut kommer danssatsningen i Haninge att successivt kunna växa. 

Idag är det ganska ont om möjligheter att dansa till dansband i södra Stockholm så Haninge har alla möjligheter, enligt Britt-Marie Laine, att bli ett nytt och viktigt danscenter som kan locka väldigt många i alla olika åldrar.

– Det här ska vara öppet för alla, för vi vill få fler människor att börja dansa och träffas under fantastiskt roliga och festliga omständigheter.

Vad tror du att det här kan leda till på sikt?

– Att Haninge lyfts fram som en jättefin stad där dansen är i fokus. Vår vision är också att det ska kunna anordnas stora dansfestivaler med massor av dansband. Vi vill också få tillbaka den gamla känslan till dansen då det är feststämning i samband med dans…. Det ska bli riktiga dansfester med andra ord.

Biljetterna till den första danskvällen i Haninge släpps den 1 december och går att köpa via Tickster.

/NIKLAS LINDH, REPORTER