Hoppa till innehåll

Exklusivt: Jörgen Arnemar om ”Nya Vikingarna”, om SVT-dokumentären och om riktiga Vikingarnas sista spelning

Uppe till vänster: Bild från SVT-dokumentären "Elvis och Nya Vikingarna". Nere till vänster: Vikingarna som laddar för de sista spelningarna. Till höger: Jörgen Arnemar, manager för Vikingarna. Foto: SVT/Jennie Ahlbäck/Privat

Det är en intensiv tid för Vikingarna som nu genomför sina allra sista spelningar innan bandet definitivt läggs ner. Under fredagen på Seljordfestivalen i Norge, på lördag i Arvika och nästa söndag den 14 juli i Grönlandsparken när Dansbandsveckan i Malung inleds. Samtidigt väcker en SVT-dokumentär flera frågor…

SVT har nyligen publicerat en dokumentär om ”Nya Vikingarna” där Elvisimitatören Kenneth Wahlberg fick berättar sin bild av hur det gick till när han år 2017 blev ny sångare i det återförenade ”Nya Vikingarna”, och vad som därefter gick så fel. Inga av Vikingarnas originalmedlemmar har valt att medverka i dokumentären, och inte heller Noicemedlemmen PeO Thyrén som blev manager för Nya Vikingarna.

Han berättade dock i sin självbiografi hur han ansåg att Wahlberg inte höll måttet som sångare och hur man försökte rädda livespelningar när rösten inte höll måttet.

– Det börjar som en spännande dröm men utvecklas till en riktig mardröm, skriver PeO Thyrén.

Konflikter, ”röstproblem” och sjukskrivning

Efter en kort tid sprack projektet med Nya Vikingarna, och i dokumentären utmålas det som att Kenneth Wahlberg ska ta reda på varför, och för att få någon slags ”revansch”…

– Det har egentligen bara östs skit på mig men nu är det deras tur att få skit, säger Wahlberg i dokumentären strax innan han träffar tidigare skivbolagsdirektören och musikprofilen Bert Karlsson – som i sin tur förklarade i dokumentären för Wahlberg att hans röst helt enkelt inte var tillräckligt bra:

– Din röst var inte tillräcklig för att ersätta Christer Sjögren. Det är ju så. Jag hörde ju premiären på båten, och det var ju inte så bra…

”Blev manipulerade”

Det växte, enligt dokumentären och PeO Thyréns bok, snabbt fram konflikter mellan Kenneth Wahlberg och övriga inblandade i projektet. Det ledde så småningom till att sångaren sjukskrev sig direkt inför en spelning på Peace & Love-festivalen i Borlänge och inte dök upp.

Nu berättar Vikingarnas manager Jörgen Arnemar för Dansbandsnytt om sin syn på dokumentären, och om de allra sista spelningarna som nu är på gång…

– Det är konstigt att de gör en dokumentär om det här. Jag ser det som en parantes i Vikingarnahistorien, men det var ett elände medan det pågick.

– Man kan säga att allt blev ett olycksfall i arbetet, där både jag och ytterligare folk blev manipulerade. Han hade ju en dröm och ville låta Vikingarna leva vidare. Det stora felet var att vi inte var noga med att kolla hur han kunde sjunga. Det var ju förkylningar och det ena med det andra, som var skälet till att rösten inte var så bra…

Var det självklart för dig och er i bandet att inte medverka och ge er syn på saken i dokumentären?

– Ja det kändes fullständigt meningslöst och det känns helt rätt även nu efteråt att vi inte var med där. Det blev ju en ganska tunn dokumentär även om de var på oss från produktionen och försökte på olika sätt.

Röda Korset

– Så som jag uppfattar reaktioner från de som har sett dokumentären så sänkte han ju sig själv i det där programmet.

Men hur har ni upplevt det här i bandet att dokumentären publiceras strax innan det är dags för era allra sista framträdanden innan bandet läggs ner?

– Inte på nåt särskilt sätt, för jag känner att jag och övriga i bandet har ryggen fri. 

Men frågan som återstår är ju ändå hur det är möjligt för ett så professionellt dansband att missa att en ny sångare inte anses kunna sjunga tillräckligt bra…?

– Ja det är ju det stora felet som jag tar på mig ansvaret för att vi inte hade kollat upp det bättre. När vi borde ha dragit i bromsen så var det för sent.

Ledde till en nytändning

När Kenneth Walhlberg sjukskrev sig direkt före spelningen på den stora musikfestivalen i Borlänge så ringde Jörgen Arnemar till Christer Sjögren och bad om hjälp. 

– Han gick ut i garaget och letade i textpärmen från 15 år tidigare, och sen sa han att han skulle ställa upp, då texterna och musiken satt i ryggmärgen.

– Det ledde ju också till att vi kom igång igen, och det har därefter blivit ett 70-tal jobb. Så frånsett det där eländet så blev det något bra av det ändå, för annars hade vi aldrig kommit igång igen tillsammans med Christer. Så är det.

Och nu är det dags att sätta punkt. Hur känner du och ni inför det?

– Det är klart att det har varit väldigt roligt att kunna fortsätta tillsammans under de här 70 spelningarna, att få vara med om det här. Det har blivit väl emottaget av folk, och allsång och hej och hå… Så visst är det lite tungt på ett sätt att vi nu kommer fram till slutet, men samtidigt så är det ju en bonus att få ha varit med om den här fina avslutande tiden.

/NIKLAS LINDH, REPORTER