Hoppa till innehåll

Exklusiv för Dansbandsnytt: Little Gerhard, 90, stolt över mötet med Elvis

Little Gerhard minns mötet med Elvis Presley. Foto: Ulf Caresten

Det märks inte att den gamle rockkungen Little Gerhard snart fyller 90 år. Jag ser honom uppträda inför ett 60-tal glada pensionärer i Lerum utanför Göteborg. De kvinnliga fansen överväger.

– Det är klart att man måste se Little Gerhard igen, utbrister Agnetha Sterner, som har åkt de tio milen från Falköping, för att uppleva den legendariske, folkkäre artisten. Han är ju en gammal rockkung och jag är uppväxt med honom, säger Agnetha.

Karl-Gerhard Lundkvist föddes i Tillberga, Västerås, den 17 maj 1934. Som ung sjöng han och lärde sig spela gitarr. 1958 blev han utsedd till ”Sveriges Rockkung” vid en gala på Nalen i Stockholm under artistnamnet Little Gerhard. Senare samma år utnämndes Gerhard till hela Skandinaviens rockkung. 1958 fick han också en monsterhit med låten ”Buona Sera”, som från början sjungits in av den amerikansk/italienske sångaren Louis Prima. 

– Fast jag sjöng hela tiden ”Bona Sera”, erkänner Little Gerhard i en exklusiv intervju för Dansbandsnytt. Det är först på senare år, som jag börjat sjunga Buena Sera, som det heter på italienska…

Little Gerhard behärskar scenen direkt när han går på. Han pratar och skojar med publiken och det märks att han är oerhört rutinerad. 

Första numret blir ”Don´t Be Cruel”, en gammal Elvislåt, och Gerhard tar verkligen publiken med storm. 

Elvis ville spela in låten

Elvis Presley har alltid varit Little Gerhards stora idol, berättar han för Dansbandsnytt. När Gerhard var på turné i Tyskland 1959, skickade hans manager några skivor till Elvis, som då gjorde militärtjänst i landet. Det ordnades så att Gerhard fick träffa Elvis och den store rockkungen hyllade den något mindre.

– Elvis var väldigt trevlig och tillmötesgående, säger Little Gerhard idag. Han gillade min låt ”No Wedding Today”, som jag hade plankat av Johnny Ray, sångaren som lät som han grät. Elvis tyckte att vi borde ge ut den låten i USA men det blev aldrig av. 

Det togs ett kort av Elvis tillsammans med Little Gerhard och det har Gerhard låtit förstora upp. Den svenske rockkungen är mycket stolt över sitt möte med ”The King”. 

Sedan sjunger publiken glatt med i en annan av Gerhards hitlåtar, ”What You´ve Done To Me”, en låt som även den svenska rockdrottningen Rock-Olga tog upp på sin repertoar. 

Publiken jublade över Little Gerhards framträdande. Foto: Ulf Caresten

Kultlåten om att plocka körsbär

Tyvärr lever inte Rock-Olga längre, konstaterar Little Gerhard, och det gäller även hans övriga vapendragare, som han turnerat med: Rock-Ragge, Boris och ”Burken” Björklund.

– Även de musiker som kompat mig i alla år har gått bort. Det är för sorgligt!

Under de senaste åren kompas Little Gerhard av The Cadillac Band, som består av några rutinerade rockmusiker från Västsverige; bl a Janne ”Lucas” Persson.

Men Gerhard är inte enbart sångare. Han skrev musiken till ”Ska vi plocka körsbär i min trädgård”, som framfördes av sångerskan Ann-Christine Bärnsten i Melodifestivalen 1975. Bidraget har blivit något av en kultlåt och spelas fortfarande av och till i radion. 

Upptäckte Agneta Fältskog

Det var också han som upptäckte Agneta Fältskog. 

– Jag hade en bekant i Jönköping, som tipsade om Agneta, som då sjöng i en lokal dansorkester. Hon trodde först att det var någon som drev med henne när jag ringde upp men därefter fick vi bra kontakt och hon sjöng in min låt ”Jag går min väg i ensamhet”. Sedan skrev Agneta egna låtar, som var ännu bättre och så förstås ABBA-åren. Resten är musikhistoria.

Little Gerhard fortsätter med sin jättehit på svenska ”Den siste mohikanen”, där han sjunger allsång med publiken. Den låten och ”Petter och Frida” skrevs för Radio Nord, som då hade startat. Detta gjorde att Sveriges Radio vägrade att spela låtarna, något som fortfarande grämer Gerhard, även om SR så småningom ändrade sitt beslut. 

Gerhards röst är givetvis inte klockren längre men han kompenserar detta med sin rutin och sitt goda humör. Han älskas av sin trogna publik, som kräver extranummer. Det blir Carl Perkins ”Blue Suede Shoes”, där den gamle rockkungen är i sitt esse.

”Rock ´n Roll”, skriker Little Gerhard och han menar det verkligen. Snacka om att vara ”Still going strong”! Publiken är helnöjd när de vandrar hemåt i vinterkvällen.

/ULF CARESTEN, REPORTER