Hoppa till innehåll

”En otrolig artist, låtskrivare och inspiratör” – så minns dansbandsmusikerna Lasse Berghagen

Henrik Sethsson, Trond Korsmoe, Kjetil Granli och Mona Gustafson minns Lasse Berghagen med värme. Foto: All Things Live Sweden (Pressbilden på Lasse Berghagen) samt pressbilder. Foto på Henrik Sethsson: Niklas Lindh

Det är många som berörs starkt av beskedet under torsdagen att Lasse Berghagen har gått bort. Flera av de dansbandsmusiker och låtskrivare som Dansbandsnytt har varit i kontakt med, beskriver mycket starka minnen, och tårar av sorg efter beskedet.

Henrik Sethsson, sångare i Casanovas samt låtskrivare och producent, beskriver en show tillsammans med Lasse Berghagen som är bland det starkaste som Casanovas har varit med om:

– Vi hade äran att få kompa Lasse för en fyra fem år sedan, innan pandemin, i en 45 minuter lång show. Och det var något helt otroligt. Vi pratar alltid om det, så vi har ringt varandra i bandet direkt när dödsbudet kom. Vi sa att, fasen, showen med Lasse är ju det största som vi har gjort, större än mello. Att stå på scenen i 45 minuter med Lasse Berghagen och få avsluta med Teddybjörnen Fredriksson. Det blir inte större än så. Så det var hemska nyheter som kom idag, så det är lite tårar i ögonen nu…

Hur var det att jobba tillsammans med Lasse Berghagen i samband med den här showen?

– Han var så varm, han såg och och berömde oss. Han förstod att vi var nervösa, men han signalerade att det inte var några problem. Och så efteråt, som det proffs han var, så kom han efteråt och sa att ”er skulle man alltid vilja ha som kompband”. Han var så otroligt inbjudande i sin musik och han gav verkligen hela vårt band trygghet.

Mona G: ”Så otroligt sorgligt”

Mona Gustafson hade precis nåtts av beskedet om Lasse Berghagens bortgång när Dansbandsnytt ringde upp.

– Han har för mig betytt otroligt mycket, både som människa, som artist och låtskrivare, med fantastiska texter. Proffsig, duktig och inte minst snäll! Och det var en människa som verkligen gjorde sig känd för att ta hand om sina medmänniskor.

Är det några låtar som ligger dig särskilt varmt om hjärtat?

– Ja ”Bladen faller tyst som tårar”. Den är en ovärderlig källa till eftertanke, och man kan se så många liknelser i orden som han skrev. ”Bladen faller tyst…” Att det inte är någon som märker att man är ledsen… Det är mycket i de här orden som jag tar fram.

– Sen älskar jag förstås hans komiska sidor. Inte minst Flirtige Knut. Ofta är det väl så att människor som är duktiga på att ge uttryck för komik även kan ha en förmåga att sätta ord på det tragiska.

Trond: ”Många dansband har kört hans låtar”

Även Trond Korsmoe, i Larz Kristerz, sätter ord på starka känslor efter beskedet om Lasse Berghagens bortgång.

– Ja jag tycker att det verkligen är jättetråkigt! Lasse var ju en av de där riktigt stora som det inte finns så många av. Och han har verkligen gjort väldigt fantastiska låtar, och hans insatser under Allsång på Skansen var ju otroliga. Det här var verkligen ett ledsamt besked idag.

Har du någon favorit från hans enorma låtskatt?

– Ja det är naturligtvis Teddybjörnen Fredriksson. Jag har ju själv barn så den låten har jag ju spelat och sjungit för dem när de var små. Sen tycker jag mycket om den här låten om Flirtige Knut.

Tror du att Lasse Berghagen i någon mening har inspirerat er inom dansbandsbranschen?

– Ja det tror jag definitivt i och med att många av hans låtar var såna som man absolut kunde köra på dans. Så det är många dansband som har spelat hans låtar.

Kjetil: ”En stjärna har slocknat”

Även inom Streaplers tas beskedet om Lasse Berghagens bortgång emot med sorg.

– Det är ju en ikon för musik-Sverige och en riktig stjärna som har slocknat helt enkelt. Han har gjort så otroligt mycket, och inte minst för Allsång på Skansen. Och så självklart alla fantastiska låtar. Teddybjörnen Fredriksson ger ju rysningar än idag, säger Kjetil Granli i Streaplers.

– Sen har han alltid varit en helt fantastisk människa. Jag har träffat honom några gånger och han har alltid varit lika varm och trevlig. Så det är verkligen tråkigt och sorgligt att en sån person nu lämnar jordelivet.

Kjetil Granli talar också om den folkparkskultur som Lasse Berghagen på ett sätt har varit med och byggt upp och starkt bidragit till.

– Ja han har på ett sätt varit med och skapat den folkparkstradition som vårt band var en del av på 60-, 70- och 80-talen. Så han har liksom varit med och slitit och uppträtt i folkparkerna, som många av oss band också har gjort, så han var med i samma ”familj” fast han var artist. Så folkparks-Sverige har mycket att tacka honom för.

– Sen är det så att det inte hade spelat någon roll inom vilken musikgenre som Lasse Berghagen hade varit i. På det sättet som han gjorde sina saker och så som han uppträdde, så bara måste man tycka om honom. Det var lätt att tycka om Lasse Berghagen.

/NIKLAS LINDH, REPORTER