Brunnsparken i Örebro stod inför ett vägval – att helt avstå från att boka klassiska dansband, eller att tänka nytt. En ”räddningsaktion” sjösattes – och nu, efter närmare fem månader, kan det konstateras att nyordningen har gett ett otroligt resultat.
Under hösten var publiksiffrorna så låga när det gällde danser till klassiska dansband, att arrangören förklarade att det inte längre var hållbart att anordna den typen av danser. Men en ”sista chans” var att tidigarelägga de danserna, från lördagkvällar till lördagseftermiddagar. Och konceptet skulle kallas för ”tedans”.
Brunnsparken gick ut hårt och kallade satsningen för en räddningsaktion, och nu, efter fem månader med det nya konceptet, så kan man konstatera en näst intill otrolig publikökning.
– Publiken har blivit mer än dubbelt så stor, säger Cecilia Rose, verksamhetssamordnare på Brunnsparken.
Det har varit över 100 personer fler på varenda tedans jämfört med tidigare.
– Jag skulle säga att det har varit en succe´. Det var en rejäl chansning som föll väl ut.
Vad har ni fått för reaktioner på förändringen, förutom från publiken som ju verkar uppskatta den?
– Jag har upplevt att banden uppskattar att vi försöker hitta på något när vi märker att det inte fungerar som det var innan. Och andra arrangörer har frågat en del om hur det går. Det känns som att det finns fler som funderar på att följa efter.
En del justeringar att vänta
Redan tidigare under våren gick Brunnsparken ut och konstaterade att höstens danser till klassiska dansband var räddad.
– Ja vi kommer att ha kvar lördagarna som vår dansdag, för det är då som vi kör både klassiskt och modernt. De band som vi tror passar bäst som tedans kommer att ligga kvar på eftermiddagarna.
– Men det kommer inte att vara precis som nu under våren. Vi kommer att lägga Fernandoz på kvällen och Bob Stevens på eftermiddagen och lite såna justeringar. Och vi kommer att satsa på ungefär en tedans i månaden.
Därför används begreppet tedans
Dansbandsnytt har i flera artiklar uppmärksammat satsningen i Örebro, och flera läsare har hört av sig och funderar över varför ordet ”tedans” används.
– Det var väl att vi behövde hitta på något som särskiljer de här danserna från andra danser. I och med att danserna sker på en ny tid så är det bra att hitta på ett ord som signalerar att det händer något nytt. Det var Mats Tigerström på bokningsbolaget Nöjeskällan som kom på begreppet.
Och rent språkligt – det är inte dialektalt och lite ”värmländskt” som ni tänker med ”te dans”, utan snarare att det är te-tid?
– Ja så tänker jag. Även om vi inte har extra te utöver vårt vanliga utbud.
Många har under våren vittnat om ett generellt sett växande intresse för att gå ut på dans och med ökade publiksiffror. Är din bild också att vi ser ett uppsving i dansbands-Sverige?
– Min bild är att vi ser ett större intresse för dans. Vi behöver fortfarande hitta olika vägar för att få ut fler på dans så att fler som går ut bara ibland känner sig inkluderade och får dansa. Men det verkar ju som att det är fler och fler och hos oss så ser vi hela tiden nya gäster som kommer till lördagsdanserna. Och det är också fler som inte är så vana vid att dansa som kommer ut numera. Det är väldigt kul!
/NIKLAS LINDH, REPORTER