Hoppa till innehåll

En galen idé som förändrar liv: ”Jag blir känslomässigt berörd” 

Dansbandsnytts grundare Niklas Lindh har nu avslutat 16 Weeks Of Hell.

Att sammanföra svensk dansbandskultur med det stentuffa träningskonceptet 16 Weeks Of Hell – det var från början en till synes märklig idé som Dansbandsnytts grundare Niklas Lindh fick i sitt huvud. Men idén, som blev verklighet och nu är i mål, har bidragit till att förändra liv. Niklas är en i gänget som nu har genomfört satsningen efter 112 tuffa dagar.

Allt började egentligen med en ordlek inne i hans huvud. Då, i vintras, var larmrapporterna många om att dansbandsbranschen hade det fortsatt stentufft efter pandemin. Det var innan det hade börjat vända uppåt igen.

– Jag började då som kommunikationsstrateg, journalist och entreprenör att fundera strategiskt kring hur dansbandskulturen skulle kunna bli lite starkare, och började då tänka – ”kan vi på Dansbandsnytt bidra till lite större muskler?”. Och eftersom jag själv tidigare har gjort 16 Weeks Of Hell så fick jag en idé och kontaktade Tony Andersson som driver tränings- och hälsokonceptet.

LÄSTIPS: Här kan du läsa allt om deltagarnas resultat av 16 Weeks Of Hell.

Så skulle den perfekta gruppen se ut

Tony tyckte omedelbart att idén om ett samarbete var ”lysande” och tillsammans träffades de båda och lade upp en gemensam strategi. Ett gäng deltagare med kopplingar till dansbandskulturen skulle sättas ihop, och alla skulle få genomgå konceptet inför öppen ridå, där Dansbandsnytt publicerade artiklar kontinuerligt om det som hände.

– Vi ville ha någon dansbandsmusiker, någon arrangör, en låtskrivare, någon som representerar dansarna och på så sätt skulle vi få in flera olika delar av den svenska dansbandskulturen. Och så skulle jag också vara med och köra, som grundare av Dansbandsnytt, berättar Niklas.

Deltagarna efter att de hade gjort halva 16 Weeks Of Hell. I mitten träningskonceptets grundare Tony Andersson.

Resultaten lät inte vänta på sig

Det blev 16 utmanande veckor för deltagarna, och Niklas själv hade en ”resa” där de livslogistiska utmaningarna av olika skäl periodvis blev extremt svåra. Men programmet genomfördes, formen kom, och resultaten likaså.

– Jag älskar ju det här konceptet och vad det kan göra med oss människor, och väldigt snabbt fick jag riktigt bra resultat. Orken och energin ökade, jag sov bättre på nätterna och jag blev starkare i både tanken och kroppen.

Röda Korset

– Jag minskade från 95 cm runt midjan till 83, vilket var mitt slutmål när det gällde midjemåttet. Men det finns mycket kvar att bygga på, och för mig är träning och klok kost något viktigt i livet och som jag kommer att bära med mig även fortsättningsvis.

Men vad var det som var allra bäst med de 16 veckorna?

–  Det blev så många positiva effekter att det är svårt att gradera, men det som har gjort starkast intryck på mig är de övriga sex deltagarna i dansbandsgruppen som jag gjorde utmaningen tillsammans med. Deras resultat är så mäktiga och jag har sett hur enorma livsförändringar har gjorts under de senaste tre och en halv månaderna. 

– Det är så starkt att ha fått följa dem från nära håll och deras utvecklingsresor gör mig starkt berörd. Det fina är också att det har uppstått en nära och oerhört värdefull vänskap som vi tillsammans i gänget ska vårda vidare – och fortsätta och stötta varandra till ett hälsosamt liv även framöver.

Kan det bli en ny omgång av ”16 Weeks Of Hell goes Dansband”?

– Vi får nu utvärdera det här tillsammans, Dansbandsnytt och 16 WOH-gänget, och så får vi fundera ihop och återkomma om vi ska hitta på nåt mer spännande framöver.