Hoppa till innehåll

Efter utsålda premiärsuccén – fortsatt satsning på dans i Stockholm: ”Kan bli dansgalor”

  • Nyhet, Toppnyhet
  • 4 min read
Det var fullsatt på premiärdansen i Haninge Kulturhus. Foto: Christer Blum

Redan flera timmar innan premiärsatsningen på dans till dansband på Kulturhuset i Haninge i lördags, så var biljetterna slutsålda. ”Ett otroligt gensvar och ett makalöst intresse”, konstaterar en av initiativtagarna.

Dansbandsnytt har i flera artiklar uppmärksammat idén från tre dansentusiaster i Stockholm som Haninge kommun tände på. Och i lördags var det dags för premiärdansen på Kulturhuset till Allstars. Men många tvingades vända vid entrédörren. Intresset för att förköpa biljetter var så stort att samtliga biljetter var sålda flera timmar före arrangemanget skulle inledas.

– Det var en otroligt härlig stämning och väldigt glada och nöjda dansgäster och dansbandsmusiker, konstaterar Britt-Marie Laine, som tillsammans med sina dansvänner Tariq Qadir och Tommi Kivelä väckte en idé som kultursamordnaren i Haninge kommun, Göran Lidbrink, tände på.

Förköpet slog alla förväntningar och samtliga 350 biljetter blev sålda i förväg, vilket gjorde att inte en enda besökare kunde släppas in som inte hade säkrat sin plats i förväg.

– Ja det kom folk till entrén som vi inte kunde släppa in eftersom lokalen inte har tillstånd för att släppa in fler besökare. Och samtidigt ringde telefonerna varma från människor som ville komma på dansen. Det var förstås ledsamt att vi inte hade möjlighet att släppa in alla som ville komma.

Vilka var det annars som kom in på dansen?

– Vi ville även ju fånga in personer som kanske inte dansar eller människor som är nyfikna och dansar lite mindre. Vi hade många såna gäster och fick så fin respons av dem. ”Äntligen” var det en kvinna som sa, och tårarna rann av glädje. Det här betydde mycket för många, att både få till det här med dansen OCH det sociala. 

– Och så var det förstås väldigt många rutinerade dansare som sa att de trivdes för fullt under premiären. Vi fick också högsta betyg av bandet Allstars som sa att de stortrivdes! Vi alla kände att det här var över all förväntan.

Allstars klippte bandet och invigde danssatsningen i Haninge. Foto: Christer Blum

Nästa spelning inbokad

Det är redan klart att danssatsningen i Haninge får en fortsättning. Den 4 maj spelar PH:s i Kulturhuset, efter att avtalet skrevs under av båda parter på tisdagen.

Britt-Marie lovar att en timme före de kommande danserna ska man alltid ha lite ”överraskningar” för besökarna i någon form, där stämningen höjs upp ytterligare inför dansen.

Det är Haninge kommun som kommer att stå som arrangör även för nästa danstillställning, men en förening håller på att bildas, där Britt-Marie, Tariq Qadir och Tommi Kivelä kommer att vara engagerade. 

Den föreningen ska framöver stå som formell arrangör av danserna, men samarbetet med kommunen kommer även fortsättningsvis att vara nära, inte minst i form av support med lokal, teknik och marknadsföring.

Britt-Marie Laine och Göran Lidbrink jobbade hårt under premiärkvällen. Foto: Privat

Möjligt med satsning på dansgalor

Det är flera dansarrangemang på gång i Kulturhuset i Haninge, bland annat i form av DJ-kvällar, men definitivt danskvällar till dansband. Ambitionerna är dock större än så. För tanken är att det ska kunna arrangeras stora dansfestivaler i idrottsanläggningen i Torvalla framöver – inte minst för att undvika ”lapp på luckan” som i lördags, och förstås för att kunna ta till vara på det stora intresse för dans som verkar finnas.

– Ja vi drömmer om att kunna ha stora dansfestivaler i Torvalla med flera band samtidigt, och det säger kommunens kultursamordnare också att de vill att vi ska få till.

Hur långt in i framtiden kan det ligga?

– Det är svårt att säga för man behöver ju ha väldigt god framförhållning, inte minst när det gäller bokning av lokaler, så det får vi återkomma till.

Tänk hur en idé från dig och dina vänner kunde växa och ta sån fart….

– Ja, det är så härligt och vi är så glada. Det här är fantastiskt kul och det visar också på att dansen fortfarande engagerar och förenar på så många plan.

/NIKLAS LINDH, REPORTER