Hoppa till innehåll

Efter rivningshotet och pandemin – nu vallfärdar publiken till Sundspärlan igen

  • Nyhet, Toppnyhet
  • 4 min read
Anrika Sundspärlan i Helsingborg med Aida Winnerström som är VD för verksamheten. Foto: Sundspärlan

Anrika Sundspärlan i Helsingborg skulle rivas och ge plats för 400 nya bostäder. Det fick många att se rött. Starka protester, namninsamlingar och åtskilliga artiklar i lokalpressen fick kommunpolitikerna att ändra sig. Nu laddar folkparken för en höst med ett mycket starkt dansprogram. Och redan nu är premiären på Sundspärlan nästa sommar, av Eva Rydbergs klassiska friluftsteater, slutsåld. 

Sedan Sundspärlan grundades år 1895 har det här varit en självklar mötesplats för människor i samband med dans, konserter, teater och så småningom konferenser. Nu väntar en intensiv höstsäsong med ett dansprogram som sannolikt får danspubliken att jubla.

–  Dansen är något som sitter i väggarna hos oss. När jag som VD upplever tisdagsdanserna, möter gästerna, ser hur de dansar och känner av hela stämningen, så tycker jag att det är helt fantastiskt. Det är en unik stämning fylld av mycket kärlek, passion och glädje, säger Aida Winnerström som är VD på Sundspärlan.

Det är en anrik mötesplats som räddades för ett par år sedan. Foto: Sundspärlan

Voize, Callinaz och Fernandoz

Höstsäsongen börjar under tisdagen den 5 september med Voize, och två dagar senare är det dags för Blender att spela upp till dans. Därefter blir det dans varje tisdag och några torsdagar. Sannex, Bob Stevens, Engdahls, Callinaz och Fernandoz är bara några av de dansband som är bokade av Sundspärlan.

– Vi försöker också sätta igång torsdagsdanser med lite mer moderna dansband. Vi testade det under förra hösten och våren, och så får vi se nu om det bär frukt den här hösten.

Hur välbesökta har danserna varit?

– Tisdagsdanserna har ökat jättemycket i besöksantal och det tror jag beror på att vi frågar danspubliken mycket vad de vill ha och hur de vill fortsätta. De har också ett önskemål om att vi ska återinföra säsongskorten, och det har vi lyssnat på och gjort. Och så lyssnar vi in och utvärderar vilka dansband besökarna vill ha, och även andra typer av önskemål.

I dagsläget har tisdagsdanserna en trogen publik med omkring 300 besökare per dans, medan torsdagsdanserna ännu inte har blivit lika etablerade.

Hela dansprogrammet hos Sundspärlan under hösten hittar ni här.

Omkring 300 personer brukar dyka upp på tisdagsdanserna i parken. Foto: Sundspärlan

Pandemi och röda siffror

De senaste åren efter rivningshotet och pandemin som följde har inneburit ekonomiska påfrestningar för Sundspärlan, på samma sätt som för en mängd andra verksamheter. Förlustsiffrorna ska dock vändas från röda till gröna i slutet av det här året säger Aida Winnerström.

– Ja så är det, så ekonomin kommer inte att vara något problem, då vi blir allt starkare. Vi har många företagsbokningar, och många andra konserter. Och så även andra arrangörer som har sina evenemang hos oss. Så det ser väldigt stabilt och positivt ut.

Nu blir det gröna siffror på sista raden i bokslutet, istället för röda, berättar VD Aida Winnerström. Foto: Sundspärlan

Eva Rydbergs flytt till Sundspärlan

En annan fantastisk nyhet för Sundspärlan är det faktum att Eva Rydberg och hela hennes uppskattade ensemble kommer att ta över Sundspärlans sommarscen nästa sommar och fortsätter sina omåttligt populära föreställningar där.

– Det ska bli underbart att få spela på den här amfi- och friluftsteatern med över 1200 sittplatser. Här finns så många bra möjligheter, härlig miljö, fria parkeringar och god mat, säger Eva Rydberg på Sundspärlans hemsida.

Premiären den 28 juni är redan slutsåld, hela tio månader i förväg.

Mer om Eva Rydbergs friluftsteater på Sundspärlan kan ni läsa här.

/NIKLAS LINDH, REPORTER