Hoppa till innehåll

Den lövade dansbanan helt central – så viktig är dansen för kommunens stadsfest

Åfesten är stadsfesten invid Faluån i Falun.

Dansbanan finns uppbyggd vackert belägen invid ån i centrum och den har lövats på klassiskt manér. Larz Kristerz och Excess står för dansmusiken – och dansbanan lär precis som vanligt bli knökfull med dansande i alla åldrar. Det är stadsfest i Falun med dansbanden i centrum.

Den kommunalt finansierade ”Åfesten” i centrala Falun håller till invid den vackra Faluån och scenprogrammet är imponerande. Under torsdagen, på nationaldagen, tjuvstartade festligheterna med Herreys som gjorde bejublad comeback från en av festivalscenerna. Och under fredagen och lördagen är det folkfest överallt i Falu centrum.

Under festivalen så är dans till dansbandsmusik på lövad bana en av de särskilt viktiga ingredienserna, enligt Per Staffas som är kommunens evenemangssamordnare. Allt började med att man ville få ut fler vuxna på stan på kvällarna när det anordnades stadsfest, för att minska fylleriet bland unga.

– När vi satsade på dans till dansband, och dessutom bokade akter till den stora scenen som drar en mer mogen publik, så har vi…peppar peppar, fått bort de stora problemen med ungdomsfyllan. Det var egentligen starten av det, och sedan blev det så otroligt lyckat med dansband så det bara måste vara med!

Per Staffas är kommunens evenemangssamordnare, och han tycker att satsningen på dansband har varit oerhört lyckad. Foto: Niklas Lindh

Hur mycket folk brukar det vara som dansar?

– Det är ju alldeles fullt på dansbanan, från att det börjar kl 20 ända till det är slut vid 01 på natten. Det är både de riktiga dansfantasterna som kommer och även de som har tagit någon öl, och så stuffar de runt tillsammans. Man får verkligen lite av den här gamla folkparkskänslan och jag tycker att det är så härligt och lyckat! 

Det var fullsatt på och invid dansbanan när Callinaz spelade på Åfesten ifjol. Foto: Åfesten

Jasmin Cara, Larz Kristerz och cruising

Under fredagkvällen anordnas cruising genom stan, artisten Jasmin Cara intar en av scenerna, det anordnas ”salsa & fest” samt lindy hop på en brygga och på den lövade dansbanan uppträder Larz Kristerz som har spelat på festivalen under nästan alla år.

– Det känns riktigt kul att vara tillbaka på Åfesten i Falun igen, sa sångaren Peter Larsson till Dansbandsnytt efter att ha backat in bandets stora orkesterbuss mot scenen.

Larz Kristerz är tillbaka i Falun. De är något av Åfestens ”husband” enligt evenemangssamordnaren. Foto: Niklas Lindh

Hur känns det som dansbandsmusiker att arrangören lyfter fram dans till dansband som så viktigt under stadsfesten?

Röda Korset

– Det är verkligen helt rätt tänkt! Och det är så roligt att spela på Åfesten, för det växer för varje år. Och det brukar också vara mycket ungdomar som kommer och dansar när vi spelar här. Det tycker vi är jätteroligt.

Under lördagen är några av artisthöjdpunkterna Dotter och Måns Zelmerlöw, och Excess står för dansbandsmusiken på den lövade dansbanan.

Det var nästan fullsatt på Fisktorget framför stora scenen under torsdagkvällen. Foto: Åfesten
Under lördagkvällen spelar dansbandet Excess på Åfesten i Falun. Foto: Excess

Fler kommuner satsar på dansband

Allt fler kommuner har sett hur dans till dansband är något som verkligen uppskattas av invånare och besökare. Haninge kommun är det senaste tillskottet, där kommunen har börjat satsa på danskvällar i sitt kulturhus. 

Stockholms Stad satsar stort på dansband i Kungsträdgården i samband med Stockholms Kulturfestival, i Malmö är dansbanden självklara sedan länge under Malmöfestivalen – och i Göteborg välkomnas återigen dansbanden till Kulturkalaset.

Peter Larsson i Larz Kristerz ser ett tydligt uppsving för dansintresset och gläds över när dansband ses som en naturlig del av många festivaler och andra evenemang.

– Ja att det är fler festivaler som satsar på dansband är ju helt rätt! Och generellt sett så känns det som att dansbandsmusik är lite på uppgång nu. Det är så roligt!

/NIKLAS LINDH, REPORTER

Dansbanan ligger idylliskt alldeles invid Faluån. Foto: Niklas Lindh