Hoppa till innehåll

De vandrar 34 mil till Malung – samlar in pengar till Strokeförbundet

14-årige Elias och pappa Gobben Haugland vandrade 34 mil till Malung förra sommaren. Foto: Privat/Niklas Lindh

Förra söndagen, den 9 juli, inledde Gobben Haugland och hans 14-årige son Elias en vandring från Tanumshede med destination Malung och Dansbandsveckan. Under vandringen samlar de in pengar till förmån för Strokeförbundet, sedan en 43-årig släkting drabbats av en stroke.

När Dansbandsnytt når Gobben och Elias har de avverkat 28 mil, och har ”endast” sex mil kvar. Under söndagen ska de nå sitt mål, och satsar på dans i Malung hela veckan och dessutom fortsatta insatser till förmån för strokedrabbade.

– När min 43-årige kusin fick en stroke tio dagar före julafton så kändes det självklart att det var det här ändamålet som vi skulle stötta, säger Gobben till Dansbandsnytt.

14-årige Elias: ”Det går väldigt bra”

Även ifjol blev det en vandring från Tanumshede till Dansbandsveckan i Malung. Då genomförde Gobben Haugland den ensam, från början i protest mot de höga bränslepriserna, men han anordnade också en insamling till Barncancerfonden. I år har han sällskap hela vägen av sin son Elias.

– Det går väldigt bra. Det är kul. Och jag kommer ännu närmare min pappa, säger Elias.

Hur blir det när ni kommer fram – blir det dans för din del?

– Ja herre Gud. Absolut!

Har du nåt favoritband och nån favoritlåt inom dansband?

– Tja Dansbandskungen är en av favoriterna. Och så låten ”Nu är det lördag igen”.

Röda Korset

Även pappa Gobben. Beskriver att vandringen går bra, och nu ser de fram emot en sista övernattning på väg mot Malung. Under hela vandringen har de jobbat med att samla in pengar till Strokeförbundet. 

Och rent kroppsligt har vandringen gått nästan perfekt.

– Jag har väl en stortå där nagelbandet har släppt lite, men annars är det helt okej. Det går ganska mycket bättre än ifjol. Jag är mycket mer tränad nu, säger Gobben.

Stort engagemang på vägen

Flera personer, inte minst kompisar till Elias, har varit med under delar av vandringen. Och Gobben och Elias räknar med att vara på plats i Malung under hela dansveckan.

– Det är mycket folk som kommer med och går vissa delar. Många kommer ut och hejar och stoppar oss på vägen, så vi nästan blir försenade. Men det är bara roligt med alla som är med och är engagerade, avslutar Gobben och vandrar vidare mot Malung.

Vill du skänka en slant till Dansbandsvandringen? Här finns information om hur man kan stötta Strokeförbundet i samband med Dansbandsvandringen. 

Här kan man följa Dansbandsvandringen på Facebook.

/Niklas Lindh, reporter