Hoppa till innehåll

De ska fira 50 till tusen – enormt tältparty till långt in på natten

Oj vilket firande det blir av Perikles första 50 år. Foto: Emil Särnehed – SarnehedPhoto

Perikles fyller 50 år. Bandet bjuder därför in till stort födelsedagsfirande på Öja krog i Ystad nu på lördag, den 1 juni. Det blir en laddad kväll där bandet kommer att bjuda på sina största hits och där flera gästartister kommer att dyka upp.

– Jag tänker inte avslöja vilka gästartisterna är mer än att de är kända nationellt. Vi laddar upp för en helkväll tillsammans med våra fans och vänner, säger Pex Svensson, basist och sångare i bandet.

Förberedelserna inför helgens jubileumsfirande pågår för fullt. Golvet är lagt och tältet är på väg att resas.

– Vi kommer att ha 500 gäster som kommer att bjudas på mingel med oss, mat och underhållning. Sedan kommer vi att ha ett eftersläpp också och där är 250 biljetter sålda så här långt. Vi hoppas nå upp till en publik kring 1000 till 1200 personer innan vi är färdiga, säger Pex Svensson.

Tuborgreklam var startskottet

Det var Pex Svensson som tillsammans med Anders Olsson och Jan Wellbo bildade bandet. Namnet tog man från en viss dansk ”ölgubbe” i den klassiska reklamen för ölmärket Tuborg. 1974 hade bandet sin första officiella spelning och sedan 1980 har man spelat på heltid.

En mycket tidig årgång av Perikles. Foto: Privat
Perikles on tour – en minibuss med släp var det som gällde, precis som för många band numera som har bytt dieselslukande orkesterbussar mot mindre fordon. Foto: Privat

Nu fyller bandet 50 år och man firar det på samma plats som 40-årsjubiléet hölls.

– Vi kör tillsammans med samma krögare som då. Det har varit en hel del arbete och planering, men det ska bli roligt. Folk kommer att dansa, andra nöjer sig med att lyssna, alla är lika välkomna. Sedan ser man förstås fram emot att få träffa gamla vänner, säger Pex Svensson.

Tanken är att Perikles ska ställa sig på scenen klockan 23.00 och bjuda på en show som sträcker sig någon eller några timmar framåt. Att det blir en kväll fylld med hits kan alla vänta sig, och att dunderhiten ”Var ska vi sova inatt” kommer att bjuda på en dundrande allsång.

– Bakom oss på scenen kommer vi att ha en stor LED-skärm. Där kommer vi att visa upp en hel del kuriosa, men också hälsningar som har skickats in till oss, säger Pex Svensson.

Röda Korset
Pex Svensson utlovar ”fullt ös” hela kvällen. Foto: Emil Särnehed–SarnehedPhoto

Fest fram till 03 på natten

Under kvällen kommer också Diamantorkestern att hålla upp trycket i tältet liksom en DJ.

– Lite överraskningar kommer det också att bli. Vi kommer att hålla på fram till 03.00. Det blir fullt ös hela kvällen, lovar Pex Svensson.

Dunderhiten ”Var ska vi sova inatt” är nog den mest självklara låten av alla under 50-årsfesten. Foto: Emil Särnehed–SarnehedPhoto

Går det att ta in att ni har hållit på i 50 år?

– Nej, det är svårt att förstå. När vi startade sa våra föräldrar att det aldrig skulle bli något av det här. Nu har vi hållit oss kvar i 50 år på toppen och har 250 000 följare på Spotify, viket är mest av alla dansband. Jag vet inte vilken generation vi är inne på, men vi har 18-åringar som sjunger med i våra låtar när vi är ute och spelar, så några generationer har vi tagit oss igenom, säger Pex Svensson och skrattar.

I samband med sitt 50-årsjubileum kommer också Perikles ut med en ny dubbel bonus-CD.

– Det blir en skiva med singlar som vi släppt de senaste två åren. På den andra skivan kommer man att hitta våra allra mest populära låtar. Det är en hitkavalkad, avslutar Pex Svensson.

/ANDERS NORIN, REPORTER