Hoppa till innehåll

Därför vill banden själva arrangera dans: ”Vi kan se mer av det i framtiden”

Danskvällarna i Stjärnsund är en av sommarens höjdpunkter, tycker Fredrik Engdahl, som också har tagit den här bilden.

Fem av våra stora dansband väljer att i sommar gå in som arrangörer av dans på ett klassiskt dansställe. ”Det här är en av landets absolut finaste platser” säger Fredrik Engdahl från Engdahls som är ett av de arrangerande dansbanden.

– Parken är fantastisk med utsikt över vattnet. Man står på scenen och blickar ut över solnedgången och sjön. Det är en otrolig plats och väldigt mysigt!

För Fredrik Engdahl var det ingen tvekan om att bandet Engdahls skulle återkomma till anrika Stjärnsundsparken och återigen arrangera dans, precis som förra året. Det handlar om en gammal klassisk folkpark i byn Stjärnsund i Dalarna. 

Det är en by som endast har något hundratal invånare och som ligger ett par mil från Hedemora. I sommar arrangerar fem av våra dansband danskvällar i parken. Det är Micke Ahlgrens, Engdahls, Streaplers, Fernandoz och Kjellez. 

– Det är också så härligt med alla husbilar som kommer dit, oftast en eller två dagar före dansen. Publiken träffas och fikar och har grillkvällar tillsammans och så går de på dans.

Det kommer gott om husbilar något dygn före danserna. Foto: Fredrik Engdahl

Mer jobb men lyckat upplägg

Ett av banden som har återkommit flera gånger som arrangör i Stjärnsund är Streaplers. När parken inte längre anordnade danskvällar så ville Streaplers stå som arrangör. Det föll väl ut och på senare år har fler dansband följt efter. 

Men vad innebär det då för ett dansband, som Engdahls, att både spela och stå som arrangör? 

– Det är lite mer jobb. Vi ansvarar själva för att vi har någon i biljettluckan, och så marknadsföringen.… Samtidigt går biljettintäkterna till banden. Men fika och så står föreningen i Stjärnsund för och de får intäkter även för det, samtidigt som vi betalar hyra till dem. 

Vad tycker du om såna här upplägg?

– Det här är ett fräckt koncept och jag tror att vi kanske kan komma att få se mer av det här i framtiden, om man vill bidra till att rädda kvar ett dansställe och det inte är någon som vill vara arrangör. Även om det inte är hållbart att jobba så mer än i vissa fall.

Engdahls är ett flitigt turnerande heltidsband som nu laddar för en ny intensiv sommar. Pressbild

Kjellez hyrde Brunnsparken

Även Kjellez har flera gånger hyrt dansställen och stått som arrangör. Senast det skedde var när bandet hyrde Brunnsparken i Örebro för att anordna en söndagsdans i samband med sångarens 60-årsdag.

Kjellez, med sångaren Kjell Lundbom, hyrde Brunnsparken tidigare i år. Foto: Mikael Redman

Och under midsommarhelgen arrangerar Kjellez två danskvällar i Kärrasand och bjuder in till nonstopdans tillsammans med Bob Stevens och Brogrens. Kjellez är dessutom ett av de fem banden som arrangerar i Stjärnsund.

Och just danskvällen i Stjärnsund är något som Fredrik Engdahl ser särskilt mycket fram emot emot. Han beskriver det som en av sommarens höjdpunkter.

– Ja det skulle jag säga, inte minst med tanke på den fantastiska miljön och stämningen där. 

Stjärnsundsparken ligger invid sjön Grycken. Foto: Fredrik Engdahl

Danser i Stjärnsundsparken i sommar:

3/7 Micke Ahlgren´s

7/8 Engdahls

17/7 Streaplers

24/7 Fernandoz

31/7 Kjellez

/NIKLAS LINDH, REPORTER