Hoppa till innehåll

Därför är trummisen den coolaste i bandet

Thomas Lind, krönikör på Dansbandsnytt, tycker att trummor är coolt. Foto: Niklas Lindh

När krönikören Thomas Lind inte är engagerad i idrottens värld som mycket rutinerad sportjournalist, så finns också ett stort intresse för vår svenska dansbandshistoria, inte minst från de tidiga årtiondena. Den här gången levererar Lind en särskilt taktfast krönika:

Thomas Lind: Trumslagare, trummis, batterist, slagverkare eller perkussionist. Kärt barn har många namn och så länge jag kan minnas så har jag varit fascinerad av trumspelandet. Så när jag ser en konsert eller någon annan typ av spelning så tittar jag alltid lite extra på den i bandet som sitter längst bak på scenen, lite i skymundan. Det vill säga trummisen.

Trummisen är ju själva ryggraden i bandet med sin uppgift att hålla takten, och jag har alltid drömt om att själv kunna spela trummor. Tänk vad coolt att sitta där bakom trumsetet och ännu häftigare vore det att samtidigt sköta sången. Precis som Phil Collins i Genesis, Don Henley i Eagles och Olle Jönsson i Lasse Stefanz – i alla fall fram till 2006 då Jönsson på grund av problem med händerna tvingades lägga trumstockarna på hyllan och bara ägna sig åt sången. 

Förutom Olle Jönsson kommer jag inte på någon sjungande dansbandstrummis – om man inte räknar med de som gjort inhopp bakom mikrofonen på enskilda låtar.

Kjetil Granli, trummis i Streaplers, sjöng ju på bandets största hitlåt genom tiderna, ”Till min kära”. (Han sjunger många av Streaplers låtar, även om Kenny Samuelsson sjunger flest) Låten som 1997 slog svensktoppsrekord med 73 veckor på Svensktoppen.

I dag är det nio låtar som legat fler veckor på Svensktoppen, där ”Du är min man” med BAO och Helen Sjöholm är ohotad etta med 278 veckor, men ”Till min kära” är den dansbandslåt med flest veckor på listan.

Den bästa dansbandstrummisen?

Vem som är bästa dansbandstrummisen genom tiderna tänker jag inte ge mig in på att utse, men visst finns det några som stuckit ut lite extra:

– Bjarne Lundqvist var 1960 en av grundarna bakom legendariska Flamingokvintetten, men bara tre år senare bytte han till Streaplers där han stannade i 25 år. Sedan återvände han till Flamingokvintetten 1993 där han blev kvar i 14 år innan han slutade 2007.

Röda Korset

– En annan seglivad och duktig trummis var Boris Estulf, som både tog över trumpinnarna efter och lämnade över dem till Bjarne Lundqvist i Flamingokvintetten. Det blev 30 år i bandet, 1963–1993, för Estulf.

– Jörgen Löfstedt blev Thorleifs trumslagare 1970 och hann göra mäktiga 42 år innan bandet gjorde sin sista spelning 2012.

– Anders Erixon är Vikingarnas ”meste” trummis med sammanlagt 25 år – 1965–1970 och 1977–1997 – i Sveriges mest framgångsrika dansband genom tiderna.

– Göteborgsbandet Schytts tog till och med sitt namn efter Yngve Schytt som var bandets trummis i 26 år, 1962–1988.

Där var ett axplock av trummisar som satte avtryck under 1970- och 80-talen. Det finns säkert många andra favoriter hos er läsare, både samtida med dessa och de som verkat på senare år.

/THOMAS LIND, KRÖNIKÖR