Hoppa till innehåll

Dansveckan på Öland gör succé bland unga: ”Har aldrig sett så många ungdomar här förut”

Gäster i mängd och rena partystämningen när Perikles var på plats. Foto: Emil Särnehed – SarnehedPhoto

När den klassiska Dansveckan på Lundegård nu går in på sina sista kvällar så jublar arrangörerna särskilt över hur många ungdomar som har sökt sig till arrangemanget och danserna.

– De har verkligen blivit fler och fler. Jag tror inte att vi har sett så många ungdomar på campingen som i år och det är vi jätteglada för, säger Hanna Demerud från arrangörsstaben.

Den ovanligt stora andelen unga besökare fick arrangörerna att snabbt agera. Under torsdagen samlade man så många unga som möjligt till ett möte för att lyssna in vad de vill se mer av för att vilja återvända både till arrangemanget och till andra dansbanor.

– Ja vi vill ”fånga in dem” och höra vad de vill ha, vad de tycker är roligt och hur vi ska kunna erbjuda kurser i olika danser så det attraherar dem. De är vår framtid och utan dem så kommer inte det här att kunna leva kvar. Så vi måste satsa på ungdomarna och det tror jag att många är överens om här.

Det är rena dansfebern bland unga under dansveckan på Öland. Foto: Emil Särnehed – SarnehedPhoto

Vad blev det för reaktioner på mötet?

– En reaktion är att ”vi sover länge och är trötta på förmiddagen…vi vill ha kurser på eftermiddagarna”. Helt ”fine”…det löser vi gärna. Och så frågor om vilka instruktörer de är intresserade av, vilka nivåer…och allt möjligt för att de ska känna att de vill fortsätta och komma till oss, och kanske ta med sina kompisar så det växer ännu mer.

Vad tror du det beror på att det är så många unga som har kommit i år?

– Jag vet faktiskt inte men vi är glatt överraskade. Förutom att det är många barn här så är det väldigt många i tonåren och i 20-årsåldern, och för oss är det väldigt viktigt att ha kontakt med dem och lyssna in deras önskemål.

Under torsdagkvällen spelar Casanovas på Öland, men de var på plats för en fartfylld spelning redan på onsdagseftermiddagen. Då var det ”after beach” som gällde. Foto: Emil Särnehed – SarnehedPhoto

”Här samlas hela Sverige för att dansa”

Dansveckan inleddes i lördags och nu under under fredagen anordnas den sjunde och sista danskvällen för den här veckan. En av besökarna som har varit på plats är Dansbandsnytts samarbetspartner Emil Särnehed, som är en välkänd fotograf, inte minst på olika danstillställningar.

Röda Korset

Hur upplever du att veckan har varit?

– Veckan har varit bra, med klassiska inslag som Pex and the Boys mellan stugorna, Casanovas after beach och så klart maskeraden med Callinaz. Full fart uppe på logen varje kväll med bugg, fox och wsc. 

Under fredagkvällen avslutas dansveckan för den här gången. Då är det Allstars som spelar. Foto: Emil Särnehed – SarnehedPhoto

Vad tycker du har varit det allra bästa med arrangemanget?

– Bäst är så klart gemenskapen och att få träffa alla från norr till söder, öst till väst. Här samlas alla från hela Sverige för att dansa en hel vecka. 

Märks det ökade intresset för dans under veckan på Öland?

– Det märks att dansen är tillbaka efter pandemin och det märks framför allt på alla barn och ungdomar som är här och dansar.

/NIKLAS LINDH, REPORTER