Hoppa till innehåll

Dansprofilen: ”Covidrädsla lever kvar trots att pandemin är över”

Roger Norén, representant för arrangörsstaben vid Fernandoz spelning på Folkets park i Skellefteå. Foto: Kurt Sundin

Att pandemin har påverkat dansbandsbranschen är tydligt och flera av de som dansade före pandemin har inte återvänt.

– Det beror på att rädslan att vara nära ännu lever kvar, säger en rutinerad dansare i Skellefteå.

Vittnesmålen kommer från många håll, om att branschen ännu inte har återhämtat sig efter pandemin. Men nu börjar flera komma tillbaka. Det sa dansgästen och dansprofilen Roger Norén, i samband med en danstillställning på Folkets hus i Skellefteå nyligen.

– Jag har dansat med några kvinnor nu som inte har varit ute och dansat på två och ett halvt år typ. Och de är fortfarande kvar i den här pandemirädslan för att vara nära någon.

Att få tillbaka danspubliken efter pandemin har varit svårt för många dansarrangörer. Inte minst då Ukrainakriget ledde till en mängd konsekvenser som starkt påverkade hushållens ekonomiska förutsättningar. 

Kvardröjande pandemirädsla

Dansbandsnytt har tidigare pratat med Ann-Cathrine Friberg från Nya Utängens loge i Tanumshede. Och även om hon har haft gott om besök på logen i sommar, så berättar också hon om en kvardröjande pandemirädsla som hon upplever har hängt kvar länge.

– Ja efter pandemin så hände det ju någonting med arrangörer och publik, och framför allt den där rädslan. Och många har väl inte kommit tillbaka, förrän nu då.

Dansar endast i slutna sällskap

Roger Norén i Skellefteå håller med. I en intervju i samband med ett dansinslag gjort av Dansbandsnytts samarbetspartner ”På dans med Kurt”, fanns Norén på plats både som dansare men framför allt som representant för arrangörsstaben. Och han beskrev hur vissa som är oroliga – men som ändå har återvänt till danserna – nu agerar annorlunda.

– De kan komma och lyssna, men om de dansar så vill de ha ett visst avstånd till den som de dansar med. Det förekommer också att de är ute och dansar tillsammans i ett sällskap, och då dansar de bara med dem i sällskapet. Så har jag upplevt det, att man fortfarande är hämmad eller skraj för pandemin.

Hela Kurt Sundins dansinslag från Fernandoz spelning i Skellefteåparken, samt intervjun med Roger Norén, kan ni se här – under rubriken ”På dans med Kurt”.

Kontakta Dansbandsnytt. Hur upplever Du som dansare, musiker eller arrangör situationen? Lever rädslan fortfarande kvar och vad kan man i så fall göra för att hantera den? Hör gärna av dig till oss och ge dina synpunkter. Maila till redaktionen@dansbandsnytt.se.

/Niklas Lindh, reporter