Hoppa till innehåll

Dansbandsveckan i Malung tror på fler besökare i år

Sandra Estberg, sångerska i Martinez under bandets spelning på Dansbandsveckan år 2019. Bertil Elfström, till höger i bild, är Dansbandsveckans ordförande.
Sandra Estberg, sångare i Martinez, är en av alla artister som kommer till Malung. Bertil Elfström är ordförande i Dansbandsveckan. Foto: Niklas Lindh/Dansbandsveckan

Nu är det dags för Dansbandsveckan i Malung igen. I år tror arrangörerna att publiken som avstod från att komma till Malung ifjol av oro för covidsmitta, kommer tillbaka. Dessutom rapporteras det att en ny och yngre publik börjar komma ut på dansbanorna.

Att pandemin försatte dansbandsgenren i sin sannolikt svåraste situation hittills är allmänt känt. Många dansband lade ner sina verksamheter, medan en del arrangörer bommade igen.

Dessutom har återhämtningen efter pandemin försvårats av effekterna av kriget i Ukraina, som har fört med sig ökad inflation, höjda drivmedelspriser och elpriser. 

Det har i sin tur lett till betydligt mindre ekonomiska marginaler för hushållen och den potentiella danspubliken, liksom dansband och arrangörer.

Svag återhämtning

Men trots utmaningarna så finns det tecken på att dansbandsbranschen återhämtar sig igen.

Dansbandsveckan hade ifjol 5000 färre besökare jämfört med 2019, men sedan mitten på maj har bokningen av biljetter och boenden, liksom övriga förfrågningar ökat kraftigt. Det säger Bertil Elfström, Dansbandsveckans grundare och ordförande, i en intervju med Dansbandsnytt.

– Ja vi och många med oss ser att folk bestämmer sig allt senare. Det var tydligt i dalafjällen inför påsken, och från campingar och hotell rapporteras det nu om bokningar i sista minuten. Med tanke på det kraftigt ökade intresse som vi har sett från mitten av maj månad, så tror jag att vi kommer att få se en ökning av antalet besökare jämfört med ifjol.

Fler unga visar intresse

Bertil Elfström är mannen som grundade Dansbandsveckan år 1986, och under de år som har gått så har han sett tydliga uppgångar och nedgångar för dansbandsbranschen. Den första sommaren efter det att pandemirestriktionerna hade släppt så hade många nöjesarrangörer, inte bara arrangörer av danstillställningar, betydligt färre publik.

Nu berättar Elfström om signaler att fler besökare kommer på vissa danstillställningar, och inte minst tendenser att fler unga visar intresse för att börja dansa.

– Ja man ser att folk kommer tillbaka till dansbanorna, men tyvärr är det många som har försvunnit. Därför är det viktigt att fylla på underifrån och hos oss så ser vi att det är bland de yngre som det ökar mest. Men över lag i landet så behövs det fler unga som går ut på dans, säger Bertil Elfström till Dansbandsnytt.

Dansbandsveckan i Malung inleds på söndag den 16 juli.

/Niklas Lindh, reporter