Det blev en seger på många plan för årets upplaga av Dansbandsvandringen. För insamlingen till förmån för Strokeförbundet fortsatte även efter Dansbandsveckan i Malung, och både dansgäster, dansband och arrangörer var med och bidrog till resultatet.
Det började med en 34 mil lång vandring fördelat på sju dagar, från Tanumshede till Malung, för Gobben Haugland och hans 14-årige son Elias. Årets Dansbandsvandring genomfördes till förmån för Strokeförbundet, sedan en 43-årig nära släkting till Gobben och Elias drabbats av en stroke.

Många, både dansband, dansarrangörer och nyhetsmedier har engagerat sig i Dansbandsvandringen, och insamlingen fortsatte även efter en veckas dans i Malung.
– Ja vi har gjort gästspel på ”Kustrundan”, varit med och åkt raggarbilar, spelat lite och träffat folk från norra Bohuslän ner till Smögen, och där har det kommit in ytterligare bidrag, säger Gobben Haugland till Dansbandsnytt.
Slutpunkt på Nya Utängens loge
Så sent som i lördags uppmärksammade Nya Utängens loge i Gobbens hemort Tanumshede den vandring som han gjorde tillsammans med Elias, och där även flera personer deltog under olika etapper.
– Det var Ann-Cathrine Friberg som driver logen som bjöd in oss för insamlingens finalkväll. Hon ville vara med och hjälpa till. Hon skänkte förresten 10 000 kronor även på Grönlandsparkens scen i Malung under Dansbandsveckan.
– Så hemma i Tanumshede fick vi berätta om vårt insamlingsarbete från scenen på logen i samband med Sannex spelning och även där kom det in pengar till fonden.
Flera band och artister har varit engagerade, både när det gäller pepp, stöttning och pengar, som Larz-Kristerz, Donnez och Dansbandskungen.

Lyckad satsning på flera plan
Exakt hur mycket pengar som har kommit in är inte riktigt klart, men omkring 40 000 kronor eller strax däröver, berättar Gobben Haugland.
Dansbandsvandrarna mötts av stor tacksamhet och entusiasm från Strokeförbundet, i synnerhet från deras lokalavdelning i Dalarna som också var med under vandringens slutetapp in till Malung. Det handlar inte ”bara” om pengarna, utan även om kampen för att föra upp frågorna kopplade till stroke på agendan. Ungefär 25 000 personer drabbas av stroke i Sverige varje år.
– Det har varit ett av våra syften att lyfta frågor kring att det finns hjälp att få för strokedrabbade för att underlätta vägen tillbaka, och för att upplysa mer om stroke i allmänhet, avslutar Gobben Haugland.
Nu inleds planeringen för nästa års dansbandsvandring. Vilken organisation som då ska stöttas återstår att se.
/Niklas Lindh, reporter