Hoppa till innehåll

Dansbandsmusik på Göteborgs stadsteater – högt biljettryck och extraföreställning

Bromee på turné, med dansbandskulturen nära hjärtat. Foto: Destination Halmstad AB/Gustav Gräll

Nu gör dansbandsmusiken sin entré på Göteborgs stadsteater! Det är Anna Bromee som har fått chansen att visa upp sin föreställning ”Vi älskar dansbandz” under fyra dagar i slutet av november och i början på december.

– Jag hade en del samtal med ledningen för Göteborgs stadsteater, innan de sa ja till att prova att göra det här. Publikens mottagande har varit bra. Vi har behövt sätta in en extra föreställning för att möta upp biljettrycket. Jag är verkligen glad över att genren dansband får komma in på den här typen av scen. Det är ett erkännande, säger Anna Bromee.

Föreställningen ”Vi älskar dansbandz” beskrivs som en varm och rolig musikalisk hyllning till svenska dansband. Skön nostalgi möter nutid. Musik blandas med en humoristisk historieberättelse från den svenska dansbandshistorien. Det bjuds på kul kuriosa, roliga anekdoter och där publiken får svar på frågor som varför så många dansband har ett Z i sitt namn, varför scenkläderna såg ut som de gjorde på 1970-talet och så vidare.

– Det är en riktig helkväll där publiken får höra låtarna som man känner igen. Jag kan utlova en hel del dansbandsklassiker, säger Anna Bromee, med yrkestiteln skådespelare och manusförfattare på visitkortet.

Började som dansbandssångerska

Hon startade dock sin karriär som dansbandssångerska hemma i sörmländska Nyköping på 1990-talet. Det var där som hennes kärlek till dansbandsmusiken och dansbandspubliken föddes.

– Jag spelade länge i dansband, i över 20 år, och för mig var det världens bästa skola. Varje kväll hade man verkligen ”publiken i knät”. Publikkontakten är viktig, och jobbade med att få rösten att hålla i många timmar. Det är saker jag har haft nytta av som skådespelare. Dansbanden är en viktig del av vår kulturhistoria och jag är glad över att ha fått vara med på nära håll, säger Anna Bromee.

Många känner nog också igen Anna Bromee från tv-program som Partaj, Falkenberg Forever, Familjen Rysberg eller Flykten från Östermalm. Hon har också spelat teater med Stefan & Krister, spelat teater mot Claes Månsson, varit med i Falkenbergsrevyn och spelat mot Eva Rydberg på Fredriksdalsteatern i Helsingborg.  Hon har också varit gästprogramledare för P4 Dans vid två tillfällen. Där har ni ett litet urval av allt som hon har hunnit med under sin långa karriär.

Anna Bromee har ett digert CV i musikens och underhållningens tjänst. Foto: Privat

Idén föddes i en loge

Idén till ”Vi älskar dansbandz” föddes i en loge i Kristianstad för ett par år sedan. I logen satt bilder på svenska dansband. 

– Bilderna var ju en kulturhistoria i sig, och jag ställde mig också frågan om dansbandspubliken skulle våga komma till en teater. Det var dags att ta ner skranket. Under pandemin satte jag mig ner och skrev föreställningen. Min utgångspunkt var att det skulle bli en härlig blandning av musik och historieberättande, säger Anna Bromee.

I Lund sommaren 2021 hade föreställningen sin premiär. Hårda publikrestriktioner gjorde att bara 50 personer fick se det hela, och då var publiken ”säkerhetsutspridda” på en läktare.

Röda Korset

– Det var en speciell situation, men jag kände ändå att publiken gillade vad man såg. Nu har vi kört föreställningen ett 50-tal gånger och intresset är fortsatt stort. Dansbandspubliken kommer, och det gör andra också!

Den 12 september är det dags för turnéstart för Anna. Foto: Privat

Har hjälp av duktiga musiker

Vid föreställningarna har Anna oftast en trio med sig på scenen som framför musiken. I andra sammanhang är det förinspelad musik som gäller.

– För mig har det varit viktigt att det ska låta bra och jag har tagit hjälp av duktiga musiker som arrangerat och spelat in musiken, säger Anna Bromee.

Den 12 september startar höstturnén i Täby kulturshus. Höstturnén innehåller också spelningar på sex olika ställen i Västerås.

Det är nämligen länsmusiken i Västmanland – Västmanlandsmusiken – som engagerat föreställningen inom epitetet ”ett kulturliv för alla i Västerås”.

– Vi landade i sex föreställningar, på sex olika platser i Västerås. Lite speciellt, men väldigt roligt, säger Anna Bromee.

Stöd till cancerforskning

Den 22 november kommer hon att sätta upp föreställningen på Nyköpings Teater. En speciell kväll, på många sätt, då den görs till förmån för cancerforskningen.

– Min mamma gick bort i cancer och jag känner också andra som gått bort av samma skäl. För mig kändes det både bra och självklart att få göra det här. Jag fick också bestämma var pengarna skulle gå, och de kommer att hamna hos Karolinska institutet och deras forskning kring cancer, avslutar Anna Bromee.

/Anders Norin, reporter