Hoppa till innehåll

Dansbandsmomsen: ”Hela systemet bör nu ses över”

Niklas Karlsson (S), höger bild, är ordförande för riksdagens skatteutskott. Foto: Niklas Lindh/Riksdagen

Frågan om olika momssatser för om man besöker en danstillställning och dansar, eller är på konsert och sitter still och lyssnar, har upprört många genom åren. Och nu säger ordföranden för riksdagens skatteutskott till Dansbandsnytt att han blir uppvaktad från flera håll när det gäller momsfrågor, och att hela systemet bör ses över.

Under torsdagen berättade Dansbandsnytt om nya riksdagsmotioner som har lagts för att ta bort den så kallade dansbandsmomsen. Att danstillställningar har en momssats på 25 procent medan konserter med en sittande publik endast har sex procents moms, har upprört många inom dansbandsbranschen genom åren. 

Ett stort antal politiker från olika partier har dessutom genom åren engagerat sig i frågan om att få större rättvisa i momssystemet och att exempelvis dansbandsarrangemang med dans ska ha en lika låg momssats som exempelvis konserter med en sittande publik.

Inför valet 2022 gick Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson ut och sa att han ville ha bort dansbandsmomsen, men den frågan blev aldrig med i det så kallade Tidöavtalet – den överenskommelse mellan Åkessons parti och regeringspartierna som ledde till maktskifte i Sverige. Nu har nya motioner kommit in till riksdagen i ärendet, både från Sverigedemokraterna och från Moderaterna.

Frågan om dansbandsmomsen ”åter aktuell”

Socialdemokraten Niklas Karlsson är ordförande i riksdagens skatteutskott som hanterar momsfrågor, och han hävdar att frågan om den så kallade dansbandsmomsen åter är aktuell.

– Ja det är definitivt ingen ickefråga. Alla momsfrågor är alltid aktuella, och de tre olika nivåerna på moms gör ju att det är många, inte bara inom dansbandsbranschen, som hör av sig och tycker att det finns en orättvisa i systemet.

Det finns tre olika momsnivåer i Sverige – 6, 12 och 25 procent. Och Niklas Karlsson beskriver att många hör av sig när det gäller problematik i gränsdragningar.

– Ja det finns en gränsdragningsproblematik och därmed också en viss orättvisa i momssatserna, så i det avseendet så finns ju dansbandsmomsen med i arbetet. Det gör det!

Men det är ingen frågeställning som drivs aktivt inom ditt parti – Socialdemokraterna?

Röda Korset

– Nej, för skulle man bara rakt av sänka momssatser så skulle det få stora ekonomiska konsekvenser för statens budget. Så när vi pratar om det här så försöker vi se helheten. Och man kan väl principiellt säga att det bästa sättet att komma bort från gränsdragningsproblematik ju egentligen är att ha en enhetlig momssats. Sen var den ska ligga kan man ju diskutera, men det hade egentligen varit det bästa.

Tror du att det finns en politisk majoritet för att skapa ett mer rättvist och enhetligt momssystem?

– Ja det tror jag. Alla partier pratar om att vi behöver se över hela skattesystemet. Men det finns en enorm utmaning eftersom vi politiskt kommer från många olika håll, så det är utmanande att kunna bli överens, men det finns ett intresse av att försöka göra någonting. Definitivt.

Ser du egentligen några argument för att det ska vara en högre momssats på dans till dansband jämfört med exempelvis en sittande publik som lyssnar på dansband?

– Det finns många starka argument för att vi ska uppmuntra folk att gå ut och dansa. Särskilt till dansband. Jag är själv i den generationen så jag är uppväxt med dansband och jag lyssnar fortfarande. Så jag köper det här. Jag är verkligen en dansbandsvän. Men jag tror att det enda sättet, om man ska vara riktigt ärlig, det är att vi försöker skapa en enda och enhetlig momssats. Då slipper vi gränsdragningsproblem och då blir det också rättvist för alla.

När skulle det kunna bli verkstad av det – att vi får ett enhetligt momssystem?

– Oj vilka frågor. Så här…. Det finns ett stort intresse från de olika partierna och en insikt om att vi behöver göra något. Och i det så kallade Januariavtalet som Socialdemokraterna hade med Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet så fanns det en punkt om att vi skulle göra en rejäl skatteöversyn. Och den dagen som den nya regeringen väljer att ta det initiativet så kommer vi att vara först vid förhandlingsbordet.

/NIKLAS LINDH, REPORTER