Hoppa till innehåll

Dansande amerikaner i ”Allt för Sverige” på dansbandssatsande stadsfestival

  • Nyhet, Toppnyhet
  • 4 min read
Per Staffas är festivalsamordnare i Falu kommun och ansvarar bland annat för Åfesten. Foto: Privat/Åfesten

Amerikanerna i tv-programmet ”Allt för Sverige” fick i somras gå på stadsfestival i Falun och dansa till svensk dansbandsmusik. På måndag sänds programmet i SVT.

Det är stadsfestivalen Åfesten som anordnas i juni varje sommar i Falun, och som har valt att alltid ha dans till dansbandsmusik under festivalens kvällar. I somras spelade Black Jack och Callinaz och Falubor och andra besökare trängdes på den mycket populära dansbanan.

Under en av festivalkvällarna kom tv-produktionen kring Allt för Sverige till Åfesten, och de deltagande amerikanerna fick bland annat prova på dans till svensk dansbandsmusik när Black Jack spelade.

Den av Falu kommun anordnade festivalen Åfesten, som håller till vid Faluån i centrala Falun, satsar alltid på dans på lövad bana, som ett givet inslag i stadsfestivalen. Idén kommer från kommunens festivalsamordnare Per Staffas:

– Ja jag fick en lite galen idé när festivalen skulle dras igång och då tänkte jag att man skulle bygga en lövad dansbana mitt i centrum och försöka få lite folkparksfeeling. Och det där slog väldigt väl ut redan från första året.

Hur mycket folk är det som dansar under festivalkvällarna?

– Det är verkligen fullt på dansbanan från dansen startar kl 20 till det är slut kl 01 på natten. Jag får också en del kommentarer från dansare som tycker att jag ska strö ut kaffe och allt möjligt på golvet för att det ska glida fint, men det är helt ointressant för mig. I min värld är det en folkfest som vi gör och både de som är duktiga på att dansa och de som inte kan dansa alls är precis lika viktiga för mig. Det är folkfesten som jag vill bygga och där har vi fått en schysst combo av folk.

Har dansbandsmusiken blivit en självklar del av stadsfestivalen?

– Ja verkligen! Och jag vill tillbaka till det här gamla folkparkstänket, att folk kan gå ut och ta en öl och dansa och ha trevligt. Och det har verkligen funkat genom åren. Det har varit och det är en succé!

Black Jack och Callinaz

Flera av de största dansbanden har spelat på Åfesten – Larz Kristerz har gjort det under flera somrar, och i år spelade både Black Jack och Callinaz.

Populära Callinaz spelade på Åfesten i Falun i somras. Foto: Åfesten

Förutom dansbanan finns en stor scen med uppträdanden av flera kända artister, nöjesfält, en mängd aktiviteter och så en mikrobryggerifestival med öl från Dalarna där det är servering invid dansbanan.

Och konceptet med dansband som en del av festivalen har bidragit till en blandad publik, en festlig och glad stämning, och väldigt lite oroligheter och stök på stan, berättar Per Staffas.

– Ja det är folkligt och festligt och vi får ut vuxna människor på stan på kvällarna. I ett tidigare festivalkoncept så var det mycket fylla och stök då vuxna gick hem på kvällen. Så med dansen har det här också blivit en väldigt städad festival, men det är ändå väldigt mycket folk…och som sagt, i alla åldrar.

Hur ser åldersfördelningen ut på själva dansbanan?

– Där finns verkligen alla åldrar, från ungdomar till äldre pensionärer som samsas på dansbanan och det tycker jag är jäkligt kul.

Nu är inte den kommunala budgeten klar än för 2024, men om Åfesten anordnas även nästa år – blir det dansband då också?

– Ja absolut. Dansbandsmusiken är jätteviktig. Vi bygger egentligen hela Åfest-konceptet på dansbanan, mikrobryggerifestivalen och stora scenen. Och dansbanan är lika viktig som stora scenen.

/NIKLAS LINDH, REPORTER