Hoppa till innehåll

Bhonus spelar vidare efter svåra förlusten – han tar plats bakom trummorna

Johan Fredriksson är ny trummis i Bhonus. Foto: Privat/Bhonus

Nu står det klart vem som tar plats bakom trummorna i Bhonus efter Ulf Georgsson som avled tidigare i år. ”Det känns konstigt, men vi vill ju inte lägga ner bandet. Det mest naturliga är att fortsätta sprida musikglädje”, säger Hans Östh.

Hans Östh och Ulf Georgsson samarbetade tätt tillsammans i Bhonus ända sedan tidigt 1980-tal, och på senare år hade bandet återuppstått och har gjort ett par spelningar varje år. I mars månad kom dock beskedet att Ulf Georgsson hade avlidit efter en kort tids sjukdom.

Några veckor efter det tragiska beskedet stod det trots allt klart att Bhonus skulle finnas kvar:

– Det är självklart att Ulf hade önskat det, sa Hans Östh till Dansbandsnytt då. 

– Även när Ulf var sjuk så var han med på en del möten om sånt som vi hade planerat för framöver, och Ulf var noga med att vi absolut skulle köra även om han själv inte skulle kunna vara med. 

”Av samma skrot och korn som oss”

Att finna rätt person som ny trummis i Bhonus var viktigt, berättar Hans Östh, både sett till det musikaliska och personliga. Och nu står det klart att det är en mycket rutinerad dansbandsmusiker som börjar spela med Bhonus, nämligen Johan Fredriksson – bland annat känd från Claes Lövgrens och Grönwalls.

– Det känns fantastiskt bra. Det är en kille som vi känner sedan tidigare och vi vet att han är av samma skrot och korn som övriga Bhonusmedlemmar. Mycket humor, galna upptåg och skratt, som det alltid har varit och som det också var med Ulf. Så redan där känns Johan som en värdig ersättare. Och så är han en fantastiskt duktig trummis.

Under söndagen träffades bandet och spelade tillsammans med Johan Fredriksson för första gången. Det blev ett möte med mycket glädje men också blandade känslor, berättar Hans.

– Det kändes både bra och konstigt, men det har ju hunnit sjunka in lite att Ulf inte längre finns kvar, och vi ville inte lägga ner bandet utan spela vidare. Så det kändes fint och fantastiskt att träffas med Johan så både musiken och glädjen kan få leva vidare.

Tre generationer dansbandsmusiker

Johan Fredriksson är en mycket rutinerad dansbandsmusiker som har spelat i flera av våra populära dansband i olika omgångar. Från år 2008 blev det dock turnéliv i betydligt mindre omfattning då sonen Albin föddes. Han spelar för övrigt idag i Donnez.

– Ja dansbandsmusiken går genom tre generationer, säger Johan och berättar att pappa Nicke spelade i Lajbans som under många år var en av de mest kända orkestrarna i södra Sverige.

Röda Korset

Hur var det att träffas under söndagen och repa tillsammans med Bhonus för första gången?

– Det kändes bra och var väldigt trevligt och roligt. De är helt fantastiska musiker i bandet och har en grym stämsång. Det är ödmjuka och trevliga personer allihop.

Vad tänkte du när du fick frågan om att ersätta Ulf i Bhonus?

– Jag kände ju också Ulf och han var en väldigt ödmjuk och omtänksam person, mot allt och alla! Så när jag fick frågan så kände jag att jag gärna ville tacka Ja till möjligheten att spela i bandet. 

”Lagom mycket spelningar”

Det är en handfull spelningar som är klara för Bhonus i sommar. Närmast på tur står en resa till Dansbandsveckan i Överkalix i slutet av juni, och därefter blir det spelning på Dansbandsveckan i Malung och så småningom ett gig på Kulturkalaset i Göteborg.

Bandet har ju valt att nöja sig med att inte vara ett turnerande dansband utan att göra några spelningar per år.

– Det passar mig särskilt bra, säger Johan. Jag har fortfarande små barn så när det blir lagom mycket spelningar, som med Bhonus, så passar det mig ypperligt. För då får man också hålla igång lite grann med musiken utan att familjelivet blir drabbat.

Hur kommer det att kännas inombords när det är dags att göra den första spelningen tillsammans med Bhonus?

– Det ska bli fantastiskt roligt. Jag ser också fram emot att jag kommer att känna igen många av de dansare som jag spelade för tidigare. Många av dem är fortfarande ute och dansar. Det blir både spännande och roliga spelningar tillsammans med Bhonus.

/NIKLAS LINDH, REPORTER