Hoppa till innehåll

Beslutet om framtiden för Dansbandsnytt: ”Lagom till jul kan vi berätta”

  • Nyhet, Toppnyhet
  • 5 min read
Niklas Lindh är verksamhetssamordnare för Dansbandsnytt.

Det brukar vara en hektisk tid så här precis innan jul, innan julefriden förhoppningsvis börjar infinna sig. För Dansbandsnytt har planeringen för 2024 varit intensiv in i det sista, och under året har genomslaget bland läsarna varit så stort att det snart är dags att ta nya steg framåt.

– Ja den 13 januari är det ett halvår sedan vi startade, och det otroliga engagemang och den uppskattning som vi har mött under våra sex första månader, gör att vi nu planerar för kommande insatser, säger Niklas Lindh som är verksamhetssamordnare för Dansbandsnytt.

Dansbandsnytt startade den 13 juli i år som en oberoende nyhetsaktör som tar dansbandskulturen på allvar. Niklas Lindh och Anders Norin har varit drivande i det journalistiska arbetet, och välkända profiler inom dansbandskulturen som Kurt Sundin, Tur-Åke Lindkvist och Johan Eriksson har också varit engagerade.

Gänget som är engagerade i Dansbandsnytt: Överst från vänster: Anders Norin, reporter, Kurt Sundin, tv-fotograf/reporter, Johan Eriksson, reporter, Thomas Lind, krönikör. Mellersta raden: Therese Sundahl, krönikör, Niklas Lindh, verksamhetssamordnare, Tony Irving, krönikör. Nedersta raden: Ulf Georgsson, krönikör, Erica Sjöström, krönikör, Tur-Åke Lindkvist ambassadör. Samtliga inblandade gör insatserna för Dansbandsnytt på sin fritid.

Namnkunniga krönikörer vässade pennorna

Dessutom har flera namnkunniga krönikörer knutits till Dansbandsnytt – som Tony Irving, Therese Sundahl, Ulf Georgsson och Erica Sjöström – samt sportjournalisten Thomas Lind som har ett stort kunnande om dansbandshistorien.

– Att över 7000 personer följer Dansbandsnytt på Facebook är förstås jättebra för en ny aktör som oss. Men man ska vara ärlig och säga att siffran över antalet följare säger väldigt lite om hur stor en aktör egentligen är, säger Niklas Lindh, och fortsätter:

– Istället är det så att antalet lästa artiklar på sajten och räckvidden på Facebook säger så mycket mer. I november noterade vi på Dansbandsnytt ett par hundratusen öppnade artiklar och en räckvidd på Facebook på 700 000 användare för våra publiceringar. Det är en enastående utveckling för en verksamhet som inte ens har funnits i ett halvår.

Hundratals artiklar och krönikor har publicerats hos Dansbandsnytt – och allt innehåll är öppet och tillgängligt för alla.

Planerna framöver

Planerna för 2024 är i full gång. Men redan under julhelgen så inleds publiceringar från gästkrönikörer som är mycket spännande personer inom dansbandskulturen. De kommer att ge sin syn på året som har gått och blicka fram emot nästa år. 

Och nu, lagom till julhelgen, kan Dansbandsnytt berätta om flera satsningar som är på gång. En av dem är att Dansbandsnytt kommer att medverka under Dansbandsveckan på Cinderella.

– Ja vi ska finnas på plats under samtliga sju kryssningar, både för att rapportera om det som händer och för att intervjua en mängd olika aktörer. Vi kommer dessutom att diskutera med olika branschföreträdare kring dansbandskulturens framtid och resonera om olika samarbeten framöver.

– Då många har uttryckt önskemål om att annonsera på vår sajt inför nästa vår och sommar, så behöver vi även göra en översyn av våra annonsplatser för att kunna tillgodose olika former av önskemål. Det behöver finnas en plats för alla och det ska vi se till att det gör.

Röda Korset

Men redan nu har annonsörer hört av sig för att boka in annonsplatser från januari och framåt och ta del av attraktiva vintererbjudanden.

Våren och sommaren

Under våren och sommaren kommer nya steg att tas för att ytterligare stärka bilden av Dansbandsnytt som landets främsta nyhetsförmedlare för dansbandskulturen.

– Ja vi kommer kontinuerligt att flytta fram positionerna i den meningen att nya samarbeten kommer att inledas, vi ska stärka vår journalistiska närvaro och vi ska vara lyhörda för läsarnas önskemål och tankar om hur vi kan bredda och utveckla den här verksamheten ytterligare.

Dansbandsnytt kommer även att jobba för en utökad satsning på bevakning och skildringar från danstillställningar runt om i landet, och under Dansbandsveckan i Malung ska det självklart rapporteras under hela veckan. 

– Det är också mycket spännande satsningar på gång, både inom dansband och inte minst hos arrangörer som tänker nytt för att locka en större publik. Samtidigt finns det tuffa utmaningar att möta och där mycket saker kommer att hända under det kommande året. Och då ska Dansbandsnytt rapportera, på ett sakligt, trovärdigt och modigt sätt.

– Pressmeddelanden i all ära, men det ger ofta en ensidig bild av en nyhet utifrån hur avsändaren vill kommunicera. Dansbandsnytt ställer frågorna som förhoppningsvis läsarna vill ha svar på. Vi ska också sträva efter att bidra med olika perspektiv och analyser för att kunna sätta in händelser i lite större sammanhang.

Vad vill du säga avslutningsvis nu inför julen?

– Ett stort, innerligt och varmt tack till alla läsare och alla olika aktörer inom dansbandskulturen som har tagit emot oss med nyfikenhet, glädje, kärlek och konstruktiva idéer och tankar för att föra den här verksamheten framåt med ännu större fart. Jag tror verkligen på att vi alla tillsammans, som tar den här kulturen på allvar, vinner på att vi bidrar till att ge den en starkare röst. Dansbandskulturen behöver det, och den är så väl värd ett betydligt större mediautrymme!

– Och så vill jag, å hela vårt gängs vägnar, önska alla er läsare en riktigt god jul och ett gott nytt år! Ta hand om er, om andra och om varandra.