Hoppa till innehåll

Ankies är veteranerna som går en ny vår till mötes

Det är alltmer drag kring Ankies från Borlänge. Pressbild

Det finns några dansband som är riktiga veteraner. Till den skaran hör definitivt Borlängebandet Ankies som bildades redan 1971 men då under namnet Åkes. Sångerskan Anki Strandberg, 52 år fyllda, har varit med i bandet i 28 år.

– Jag skulle vilja säga att läget är bra med bandet Ankies. Det har börjat rulla på för oss igen och vi har börjat få andra, större jobb som vi inte haft tidigare. Det betyder att vi kommer att dyka upp på lite nya ställen framöver, vilket känns jättekul, säger Anki Strandberg, som har varit med i bandet sedan 1995.

Tidigare har bandet mestadels haft sina spelningar i Mellansverige och i vårt västra grannland Norge, men sedan bandet inledde samarbetet med bokningsbolaget LS TonArt har turnékartan fått skrivas om.

– Nästa helg ska vi exempelvis för första gången vara med på Dansyran i Östersund. Sådana saker ger ny energi, säger Anki Strandberg.

Bytte namn efter 40 år

Dansbandet Åkes bildades som sagt redan 1971. I samband med 40-årsjubileet 2011 bytte bandet namn till Ankies. I samma veva ändrades soundet från inriktning moget till ett modernare upplägg.

– Vi svänger oss mellan olika genrer, men försöker alltid ha den rätta danstakten. Även om vårt sound är åt det modernare hållet, så tycker jag att vår musik passar för alla åldrar, säger Anki Strandberg.

I bandet återfinns några riktigt rutinerade rävar. Stig Ogeskär, gitarr & sång, och Christer Åström, gitarr & sång, är bandets originalmedlemmar. Ola Bengtsson, trummor & sång, kom med i bandet redan 1977. Kent Jonsson på keyboards började 2012.

– Nu är det tre nyblivna pensionärer i bandet, och två som fortfarande arbetar. Vi har varit ett deltidsband i alla år och så kommer det att fortsätta. Vi siktar på att göra två till fyra spelningar i månaden och landa på 40-50 spelningar om året, säger Anki Strandberg, som bredvid spelandet arbetar som ekonom på en VVS-firma i Falun.

Ny dansbana i Malung

I veckan sedan släppte Dansbandsveckan i Malung sitt program för 2024. Det visade sig då att Ankies både får byta dag och dansbana. Måndagen den 15 juli spelar bandet på bana 4 tillsammans med Blixterz.

– Det ska bli så kul. Vi har spelat på Dansbandsveckan tidigare, men har nu fått byta bana 6 mot 4, vilket känns jätteroligt. Jag hoppas att det är ett bevis för att vi gör något bra!

Ankies kommer även att spela på kommande Gävlemaran på legendariska Estraden i Gävle. Fredagen den 20 oktober dyker man upp på scenen där.

– Det är första gången vi är med på Gävlemaran och det känns förstås roligt att få den chansen. Jag har själv varit och dansat på Gävlemaran och vet hur mycket danspublik som kommer. Nu får vi vara med där. Det är givetvis ett fantastiskt bra fönster för att nå ut till en ny publik, säger Anki Strandberg.

Du har varit med i ett dansband och sjungit i 28 år. Tröttnar du aldrig?

– Det är fortfarande lika roligt, om inte roligare nu för tiden. Jag älskar samspelet med publiken. En välbesökt dansbana ger en så mycket. Jag har varit med i körer och olika coverband, varit barnkörledare och haft konserter i kyrkan och det har varit roligt, men att spela till dans är något speciellt. 

Hur tycker du dansbands-Sverige hämtat sig efter de tunga pandemiåren?

– Bra, tycker jag. Vi har i alla fall haft bra med publik under sommaren. Visst satte pandemin stopp för mycket, men jag ser ändå en bra framtid för dansbandskulturen. Jag tror intresset för dans fortfarande är stort. 

Extra många lyssningar på Spotify

För dansband har det blivit allt viktigare att släppa på musik på streamingtjänsterna, inte minst Spotify. Något som även gäller för Ankies.

De senaste singlarna ”Det är nånting som händer”, skriven av Thomas Berglund och Henrik Sethsson samt ”Är det du eller jag”, skriven av Henrik Sethsson, Henric Axelsson och av Anki själv, har fått många lyssnare.

– Med våra mått mätt är det riktigt bra siffror, även om vi har en bit upp till de största bandens antal streams. Vi började släppa musik på Spotify innan pandemin och märker att det gjort att fler blivit intresserade av oss och vår musik. 

Vi har ett väldigt bra samarbete med Henrik Sethsson, som producerar vår musik. Han vet hur han vill att det ska låta och vilka låtar som passar oss, säger Anki Strandberg.

Ankies kommande spelningar:

6/10: Dansyran, Östersund, Furuparken

7/10: Lillhärdal, Folkets hus

20/10: Gävlemaran, Gävle, Estraden

27/10: Oslo, Grorud Samfunnshus

28/10: Vestfossen, Folkets hus

ANDERS NORIN, REPORTER