Hoppa till innehåll

Ändrade planer för Vikingarna – då tar epoken slut

  • Nyhet, Toppnyhet
  • 3 min read
Vikingarna gör sin allra sista spelning på Dansbandsveckan i Malung i sommar. Pressfoto: Jennie Ahlbäck

Vikingarna skulle göra sina sista tre spelningar nu i november innan bandet definitivt skulle läggas ner. Det var planen sedan länge. Men nu kan Dansbandsnytt berätta att de planerna har ändrats.

Enligt Vikingarnas hemsida blir det tre spelningar i november i år, innan bandet läggs ner – i Trollhättan den 3/11, Vara den 4/11 och så i Kristianstad den 4/11.

Men nu visar det sig att det blir ytterligare några spelningar nästa år, och att bandet planerar för en avskedsföreställning i Arvika i sommar. Det berättar bandets manager Jörgen Arnemar för Dansbandsnytt.

– Ja vi räknar med att göra en sex, sju jobb nästa år. Vi har fått såna förfrågningar och tycker att det är svårt att stå emot, för det är skoj fortfarande.

Vad är det för spelningar?

– Det är av lite varierande slag, men det är förfrågningar från Finland, Norge och Danmark och så blir det väl någon spelning i Sverige också skulle jag tro.

Vad blir det i Sverige då?

– Vi planerar att göra en avslutning i Arvika till sommaren, 20 år efter den förra avslutningen där, år 2004. Så nu kan det bli en avslutning till. Det är en plan bara, men vi tänkte vara på samma ställe där bandet kommer ifrån.

Innebär det en definitiv slutpunkt för bandet?

– Nja det är ett par spelningar till efteråt, i augusti, framför allt i Norge. Men efter Arvika tror vi inte att det blir något mer i Sverige.

Varför inte?

– Nej det räcker. Vi är till åren komna, så vi har sagt att vi bara vill göra några extra spelningar eftersom det är så skoj. Men sen får det nog vara bra.

Utesluter du helt att det skulle kunna bli något mer efter det?

– Det skulle vara något väldigt speciellt i så fall. Om pojkarna vill och Christer vill och vi tycker att det är roligt.

Spelade själv under de första årtiondena

Jörgen Arnemar spelade själv i Vikingarna från början och ända fram till 1984, innan han då blev manager på heltid. Och det är starka upplevelser från den tiden när han blickar tillbaka, då det i princip rådde hysteri kring Sveriges största dansband.

– Ja då var det full fart på allting så man hann inte tänka så mycket på det just då. Men när man ser tillbaka så var det ju helt fantastiskt att få vara med om den tiden. Det var väldigt mycket folk, och stora skivframgångar. Det fungerade ju väldigt bra.

– Sen blev det för mycket att göra så jag fick ägna mig åt det administrativa istället. För min del är det väl 58 år nu som jag har hållit på med det här. Det har varit en spännande tid, men nu räcker det snart, avslutar Jörgen Arnemar.

/NIKLAS LINDH, REPORTER