Hoppa till innehåll

25 år efter genombrottet med Friends – Nina och Kim återförenas på scenen

Nina Allard och Kim Kärnfalk återförenas i Vara Konserthus. Pressbild

Minns ni tv-serien ”Friends på turné”? Det var Sveriges första musikdokusåpa när Bert Karlsson år 1999 handplockade musiker och lanserade ett nytt dansband på bästa sändningstid. Genomslaget blev enormt, och nu – 25 år senare – återförenas bandets sångerskor på samma scen.

Förberedelserna inför återföreningen pågår för fullt för sångerskorna Kim Kärnfalk och Nina Allard, som tidigare hette Inhammar i efternamn. Det är något av en musikskatt att välja låtar bland, och i bagaget finns förutom fyra album också guldskivor, Guldklavar, tre melodifestivalbidrag och så segern år 2001 med ”Lyssna till ditt hjärta”, som skrevs av Henrik Sethsson och Thomas G:son.

– Det här kommer att bli superroligt. Jag ser verkligen fram emot det här. Det ska bli så roligt! Och just att vi har en hel musikalisk stab runt omkring oss, med trummor, gitarrer, bas, keyboards, blås…. Och att allt är live! Det är häftigt tycker jag, säger Kim Kärnfalk till Dansbandsnytt.

Friends blev ett poppigt dansband som kom att skriva in sig i musikhistorien som ett band som bland annat inspirerade många fler inom popdansbandseran under det tidiga 2000-talet. När Friends lades ner så fortsatte Nina och Kim att uppträda tillsammans på en mängd scener, bland annat återigen i Melodifestivalen, men år 2006 valde de båda att lämna rampljuset.

Hur tänker du tillbaka på tiden med Friends när det var en enorm uppmärksamhet kring er?

 – Vi hade ganska mycket på våra axlar då. Och när man tittar tillbaka på det idag, hur mycket vi har åkt och spelat överallt, så kan man fråga sig hur vi egentligen orkade leva i det där. Det var så otroligt mycket saker som skulle göras, och det var så mycket runt omkring själva spelningarna som vi också förväntades att vara engagerade i, så det blev lite jobbigt till slut, säger Kim Kärnfalk, men fortsätter:

– Jag ångrar verkligen ingenting och jag förstår att folk tyckte att det var spännande och roligt när vi kom på besök, samtidigt som det ju tog en del ork och energi av oss. Men det var en otroligt häftig tid, även om den var väldigt slitsam.

En musikskatt att välja låtar ur

Med så intensiva år på scenerna och i inspelningsstudior, så finns det mycket att välja bland, nu när programmet förbereds inför återföreningen som ska ske i Vara Konserthus den 18 maj. Visserligen har Nina och Kim uppträtt tillsammans även efter år 2006 – senast som mellanakt vid finalen av Melodifestivalen ifjol. 

Röda Korset

Men nu blir det på ett helt annat sätt, med en riktig konsert. Då kommer Nina och Kim att backas upp av ett proffsigt husband som ska bidra till att lyfta nostalgifaktorn ytterligare den här kvällen.

Det finns också planer på att Nina och Kim ska ge ut en ny singel tillsammans. Och det kan mycket väl bli fler konserter med duon även efter spelningen i Vara.

– Om det faller väl ut så skulle det vara roligt. Men till att börja med ser vi väldigt mycket fram emot den 18 maj på det fantastiskt fina konserthuset i Vara. 

Fakta:

Konserten anordnas lördagen den 18 maj på Vara Konserthus kl 19:30.

Biljetter säljs via Vara Konserthus hemsida.

/NIKLAS LINDH, REPORTER