Hoppa till innehåll

16 Weeks Of Hell orsak till oväntade musikproblem på scenen

Till vänster: Dansbandet Kjellez där Peter Malmqvist ingår. Till höger Niklas Lindh, grundare av Dansbandsnytt. Foto: Kurt Sundin/Privat

I och med att dansbandsgänget nu har genomgått halva ”16 Weeks Of Hell” så har resultaten blivit tydliga, men faktiskt också medfört oönskade konsekvenser. Nu berättar Peter från dansbandet Kjellez och Niklas från nyhetssajten Dansbandsnytt om två månader som har lett till stora livsförändringar.

Det är starka känslor när Peter Malmqvist berättar om den livsförändring som han nu genomgår och med helt otroliga resultat – inte minst kopplat till hans diabetes typ 1. Och Niklas Lindh beskriver hur han är på väg mot sitt livs form, och upplevde en tydlig förändring i några avseenden redan efter några dagar.

Under onsdagen avslutade de båda, tillsammans med hela dansbandsgänget som genomför hälsoutmaningen tillsammans, den första halvan av 16 Weeks Of Hell. Och nu berättar de med egna ord om utmaningar, häpnadsväckande resultat och om de största svårigheterna hittills. En sådan svårighet – som inte lär bli mindre – är direkt kopplad till dansbandsmusikern Peters liv på scenerna.

Hur har första halvan av 16 Weeks Of Hell varit?

Peter:

– Detta med 16 Weeks Of Hell har minsann varit en väckarklocka för mig och en fantastisk upplevelse och utmaning utöver det vanliga. Det var många frågetecken innan jag startade, men när jag väl hade bestämt mig så kändes det bara helt rätt för mig. Tänk att snart bli 65 år och att vara i mitt livs form, det vore väl något tänkte jag.

– Nu har åtta veckor snart gått som en dans för min del, och jag är fortfarande lika taggad på morgonen över att få gå min dagliga power walk på en timme. Det är en fantastisk start på dagen, och därefter träningen på gymmet som stärker både kropp och själ. Nu har man kommit in i alla rutiner kring träning och mat och det flyter på enligt planen tycker jag, och jag har otroligt bra coachning och support på hemmaplan av min sambo Linda som stöttar detta till 100 procent.

Niklas:

– Efter bara tre dagar gav det en otroligt mycket bättre sömn. Jag sover djupare, vaknar inte på nätterna alls som tidigare, och vaknar på morgonen betydligt mer utvilad. Redan den första veckan upplevde jag också en ökad energinivå – bättre ork, upplevd glädje och klarare i tanken.

– Nu när vi befinner oss mitt i utmaningen så är känslan att jag är en helt annan person rent fysiskt, mentalt och intellektuellt – då jag orkar mer, är bättre rustad för att möta utmaningar i livet och att klara av en hög nivå av arbetsbelastning jobbmässigt. Samtidigt är tidsåtgången enorm. Det kräver att man både har pannben och svart bälte i planering – jag ligger ganska bra till på båda de parametrarna.

Vilka resultat har du uppnått hittills och vad är du mest glad över?

Peter: 

– För min del är det bara vinster i att vara med i 16 Weeks Of Hell. Hittills har jag gått ner lite mer än 11 kilo, jag har fått en betydligt mindre midja, har blivit av med min muskelvärk och har fantastiska värden när det gäller min Diabetes typ 1. Ett långtidssockervärde (HBA1C) på 45, ett bra blodtryck, och mycket bra blodfettvärden har blivit resultatet av denna kost och träning. 

– Jag trodde aldrig att jag skulle få en sådan förbättring på livet av denna livsstilsförändring som 16 Weeks Of Hell egentligen är, och jag inser nog att jag skulle ha gjort detta för länge sedan med facit i hand. Det är också en stor glädje att komma i sina gamla kläder som inte passat så bra på senare tid! Bara det är ju en vinst i sig. Ett stort problem är faktiskt dragspelet! Jag ser inte längre tangenterna på det eftersom min mage har försvunnit, och den gjorde ju att jag såg dem förut.

Niklas:

– Jag växer till mig muskulärt rätt bra nu. Det är tydligt att utvecklingen går allt snabbare på den fronten, då vi ju bygger fysik steg för steg samtidigt som träningsmängden ökar. Och tempot på mina powerwalks är riktigt bra nu. Jag har en snittid på neremot sju och en halv minut per kilometer under de timslånga PW-passen.

– Jag har tappat åtta centimeter runt midjan och på vågen 4,5 kilo. Jag är dock inte det minsta intresserad av att gå ner i vikt, utan att förflytta kilona från midjan där de satt förut, och till att få mer muskler.

– Jag är glad över att må så bra, känna en otroligt mycket större ork och energi än tidigare och så är jag tacksam över att inte känna minsta sug efter vare sig sötsaker eller dålig kost.

Vad har varit mest utmanande för dig?

Peter:

– Den största utmaningen har för mig varit mat och gymträning när man är på turné. Man får improvisera mycket med träningstider och flytta en del träningar till egentligen träningsfria dagar och vissa dagar har jag tränat dubbelpass, men jag har ändå gjort det bästa av det. 

– Mina powerwalks har jag aldrig missat eller ändrat på för det vill jag inte. Jag går gärna upp tidigt så jag får min powerwalk att funka. Gällande min mat på turné så gäller det att laga många matlådor innan man åker och sedan att hitta bra förvaringsmöjligheter i buss och på hotellrum, och sedan leta efter en mikro att värma maten i. Mikro är ibland svårt att få tillgång till. Det har också varit lite utmanande att få igång mina axlar, med den stelhet som finns kvar efter mina frusna axlar som jag hade för några år sedan, men också det har gått utöver förväntan.

Niklas:

– Det är två utmaningar som är stora för mig. Det ena är tidsåtgången som ju är väldigt stor. I likhet med de flesta i vår grupp går jag upp betydligt tidigare än på morgonen än förut för att hitta köra ett av dagens träningspass innan arbetsdagen kickar igång. Jag är tacksam över att jag har skapat mig en jobbverklighet som möjliggör ett lite större handlingsutrymme och större flexibilitet jämfört med för många andra – så det har löst sig ganska bra hittills. Samtidigt så ökar nu träningsmängden under andra halvan av projektet.

– Den andra utmaningen är att försöka hålla vikten uppe – då jag tillhör dem som har en väldigt stor förbränning och därför får äta enligt ett speciellt kostschema med extra mycket kost där jag tillför allt ifrån proteinbröd med smör och kalkon till fetkaffe, vilket är kaffe med kokosfett samt proteinpulver. Jag har nog aldrig ätit så mycket som nu och känner mig aldrig hungrig.

Nu när ni går in i den andra halvan – vad ser du mest fram emot då?

Peter:

– Nu ser jag faktiskt fram mot den tid som är kvar! Åtta nya friska veckor med mer och tuffare träning, men det är ingenting som skrämmer. Jag är sjukt taggad på att se vad dessa veckor kan ge eftersom jag tycker att de första gav ett så enormt positivt resultat för mig. 

– Det som jag också ser fram emot är att få träffa alla deltagare från dansbandskulturen som ingår i träningsgruppen om ett par veckor, vilket vi nu har bestämt att vi ska göra. Vi har en fantastisk sammanhållning i gruppen och peppar varandra på ett otroligt bra sätt!

Niklas:

– Att bygga mer muskler, att byta ut en del powerwalks mot löpning och att när jag fyller 54 år i sommar vara i mitt livs form. Det är också en form som jag, tillsammans med både coacherna och mina nya träningskompisar i dansbandsgänget, ska bevara på ett bra sätt även efter det att vi går i mål den 5 juni. Jag brukar säga att det finns inga som helst garantier för någonting i livet, men man kan påverka sina odds, och det är precis det som vi gör just nu. 

Till sist:

Peter:

Det som jag är lite extra stolt över är att jag har lagt upp en plan som jag tror ska kunna hålla, om hur min livsstil ska vara efter dessa 16 veckor. Den är väl genomtänkt med tanke på hur jag ska kunna behålla min vikt och mitt välmående även efter den här utmaningen. 

Jag rekommenderar verkligen andra att prova detta om man är lite nyfiken, för först nu förstår jag vinningen med det hela!

Niklas:

– En stor önskan som jag har är att vi kanske genom det här projektet kan inspirera fler att starta och genomföra sina egna hälsoresor. Och om det är så att fler inom dansbandskulturen är intresserade av att göra en liknande resa som vi nu gör, så skulle det vara fantastiskt fint. Vi ska fundera tillsammans på hur vi ska ta den här lyckade satsningen vidare till nästa steg.