Hoppa till innehåll

Succéarrangören ska göra 16 Weeks Of Hell: ”Träning livsviktigt för att undvika rullstolen”

Dansarrangören från Nya Utängens Loge, Ann-Cathrine Friberg, ska göra 16 Weeks Of Hell. Foto: Privat

Hon är känd som en kvinna som gärna hänger på gymmet – inte minst efter ett tufft besked för många år sedan från läkarkåren att hon riskerade att bli rullstolsburen. Efter en utmanande höst laddar dansarrangören från Nya Utängens Loge Ann-Cathrine Friberg om, och förbereder sig för att växla upp träningen ytterligare. Hon är en av profilerna från dansbandskulturen som ska göra 16 Weeks Of Hell.

Ann-Cathrine Friberg tog över den klassiska men nedläggningshotade Utängens Loge, och det blev succé direkt. Förra sommaren vallfärdade dansare till logen utanför Tanumshede, som erbjöd danskvällar till de mest populära dansbanden i riktigt häftig miljö.

Det bor en drivkraftig entreprenör i Ann-Cathrine, med hjärtat i dansen. Men också i sina butiker – en populär klädbutik och så…..en godisbutik… Nu är det dock andra bullar som gäller, för Ann-Cathrine är en av de sju profilerna från dansbands-Sverige som ska göra tränings- och hälsoutmaningen 16 Weeks Of Hell.

– Det största skälet till att jag tackade Ja är att jag älskar utmaningar och att jag vill vara kompis med mig själv när jag blir äldre.

Mycket lång tid på sjukhus

Ann-Cathrine berättar att hon är reumatiker sedan 32 år tillbaka, har haft astma i 25 år och hon har legat på sjukhus under mycket lång tid, bland annat i samband med 19 operationer.…

– Det som har gjort att jag har klarat mig i livet är min passion för träning och även tankens kraft. Jag fick min dom för nästan 20 år sedan, att jag skulle hamna i rullstol, och då frågade jag läkaren vad jag skulle behöva göra för att inte hamna där. Då sa han att jag skulle behöva styrketräna i tio timmar i veckan. Och då sa jag: ”Jaha, är det inte värre så…” Och därför är träning en naturlig del av mitt liv.

Ann-Cathrine har inspirerat många genom åren med sin resa, och hon har föreläst för bland annat reumatikergrupper om sin väg till ett betydligt bättre mående.

Hur mår du idag?

– Jag mår egentligen förbaskat bra. Jag är kanske mer trött och mer morgonstel än många andra, men jag går upp lite tidigare på morgnarna och har ett program för att stretcha och mjuka upp kroppen.

Förra sommaren på Nya Utängens loge lockade mängder av publik.

En tuff höst med covid

Numera tränar hon fem gånger i veckan på gym i vanliga fall, men hösten blev tuff. Kombinationen covid och svår astma orsakade andningssvårigheter, och trötthet. Ändå har hon tränat det hon har kunnat, men hon längtar efter bättre form, och är därför oerhört motiverad att satsa på 16 Weeks Of Hell.

– Vet du vad? Jag tycker att det känns skithäftigt!! Och att det sker helt inför öppen ridå gör det ju extra motiverande! Jag känner ingen rädsla i det här, utan bara ”Nu jäklar så kör vi”. (Skratt)

Vad blir den största utmaningen för dig?

– Det är ju kosten. För jag vet att man måste äta rätt för att få bra resultat. Men jag äter klok mat i vanliga fall också. Jag vill gärna ha ”riktig” mat, som jag brukar säga.

Men hur blir det med godisbutiken som du driver, vid sidan av att arrangera danser och driva modebutiken?

– Den ska inte få mycket besök av mig, kan jag säga. (Skratt) Mina anställda får väl sköta om det. Det här är en godis- och presentbutik, så jag får hålla mig till presentdelen då…

Sammanlagt sju olika profiler ska göra tränings- och hälsoutmaningen 16 Weeks Of Hell, och allt kommer att kunna följas via Dansbandsnytt.se. Ann-Cathrine är den femte profilen som presenteras. Tidigare i veckan har du kunnat läsa artiklar om de här fyra deltagarna:

Dansparets största träningsutmaning – därför ska de göra 16 Weeks Of Hell.

Erica Sjöström: Jag blir Tonys´ tuffaste utmaning någonsin.

Peter Malmqvist från Kjellez ska få ihop 16 Weeks Of Hell med turnélivet.

/NIKLAS LINDH, REPORTER