Hoppa till innehåll

Perikles fick pris för ”fyra gånger platina” – superhiten hyllades under 50-årsgalan

Perikles efter att ha överraskats av Bosse Nilsson (trea från vänster) med guldskiva och fyra-gånger-platina-skiva. Foto: Melody Records

Det blev en fartfylld och minnesvärd kväll och natt för Perikles när bandets första 50 år firades med en gala under lördagkvällen inför något tusental gäster. Och kvällens kanske största jubel bröt ut när bandet fick ta emot en hyllningstavla för sin i särklass största hitlåt som nått ofantliga nivåer.

Över 30 miljoner streams på Spotify – det noteras för hitlåten ”Vart ska vi sova inatt” som är ryggraden i Perikles historia, och som har sjungits av flera generationer de senaste 42 åren. När Bosse Nilsson från skivbolaget Melody Records gick upp på scenen så hade han förberett ett hejdundrande hyllningstal och överräckte flera bevis på bandets storhet.

– Vi firade Perikles med en guldskiva för låten ”Finns det någon annan nu” som har streamats drygt 5,3 miljoner gånger och en guldskiva får man när en låt har passerat fyra miljoner. 

– Dessutom hyllade vi bandet med en ”fyra gånger platinaskiva” för låten ”Var ska vi sova inatt” från 1982. Den har streamats mer än 33 miljoner gånger. Man får en platinaskiva när man har fått en låt streamad åtta miljoner gånger…

Om man sätter 33 miljoner streams i ett sammanhang – hur ovanligt är det?

– Det är väldigt unikt. Jag har inget annat som är i närheten. Om vi exempelvis tittar på Arvingarnas mellolåt ”I do” så har den streamats 23 miljoner gånger och det är ju dessutom en betydligt färskare låt än Perikles dunderhit.

Glada och överraskade medlemmar i Perikles efter utdelningen av hyllningsskivorna. Foto: Pär Winberg
50-årsfesten i ett enormt partytält för att rymma alla som ville vara med och fira Perikles. Foto: Pär Winberg

Ingmar Nordströms spelade in låten

Vart ska vi sova inatt är faktiskt en cover på den italienska låten ”Sarà perché ti amo” (För att jag älskar dig) som kom året innan. Det året spelade också Ingmar Nordströms in en cover på låten som finns med på albumet Saxparty 8. Då hade den en annan svensk text, skriven av Monica Forsberg, med titeln ”Oj vilken morgon”.

Men ”Vart ska vi sova inatt” kom att nå helt andra nivåer – och nu, 42 år efter releasen, hyllades Perikles för låten på sin egen stora jubileumsfest.

Röda Korset

Hur känns det som ägare av ett relativt litet skivbolag ha en sån omåttligt populär låt i sitt bagage?

– Det är fantastiskt kul och ”Vart ska vi sova inatt” är ju en låt som allt ifrån 12-åringar till 80-åringar känner till. Och när man sitter tillsammans med folk och låten börjar spelas, så kan jag ibland nämna att den ligger på mitt skivbolag. Folk kan knappast tro att det är sant då. (Skratt)

– Det är en stor ära och en riktig kultlåt, både en fantastisk dansbandslåt och fantastisk poplåt med en riktigt bra svensk text skriven av Janne Svensson i bandet.

Vad har den här låten betytt ekonomiskt för olika inblandade parter?

– Jag tror att den här låten har betytt mycket, inte minst för de italienska upphovsmännen.  Men framför allt har ju den stora vinningen varit att Perikles har en gigantisk hitlåt i bagaget, som har blivit en riktig kultlåt. Och en låt med kultstatus är så värdefullt på andra sätt att man inte kan köpa det för pengar.

/NIKLAS LINDH, REPORTER

Både Arvingarna och Nisse Hellberg fanns på plats bland gästerna. Foto: Pär Winberg
Perikles under middagen. Ett speciellt 50-årsöl hade tagits fram kvällen till ära. Foto: Pär Winberg
Självklart spelade Perikles under sitt eget 50-årsfirande. Foto: Pär Winberg
Det blev snabbt riktig partystämning på Perikles 50-årsfest. Foto: Pär Winberg