Hoppa till innehåll

Fernandoz in på internationell Spotifylista: ”Otroligt roligt besked”

Fernandoz senaste låt sprider sig nu i USA. Lilla bilden: Pär Winberg på Atenzia Records. Foto: Sabine Keijzer/Anders Bühlund/Spotify/Privat

Dansbandet Fernandoz har hamnat på en internationell och enormt stor Spotifylista i USA med countrylåtar. Det är Värmlandsbandets countryversion av Gasolinlåten ”This is my life” som nu sprids till en helt ny marknad.

Pär Winberg på Atenzia Records trodde knappt sina ögon när han nåddes av beskedet tidigare på fredagen.

– Jag kände….helt otroligt…är det sant? Det finns verkligen hopp. Jag har hållit på med Spotify i så många år, men att nå ända bort till USA i ett sånt här sammanhang är fantastisk. Man gnuggar sig i ögonen alltså.

Listan heter ”New Music Friday Country” och är USA:s riktigt stora lista med ny countrymusik. Där finns de allra största amerikanska stjärnorna som släpper ny musik varje vecka. Och helt plötsligt så finns där nu också ett svenskt dansband.

– Det här är ju en sån fantastiskt bra låt och i den här versionen med Kevins fruktansvärt fina röst och perfekta uttal så blev det otroligt bra.

Hur har det här gått till att komma in på den här listan?

– Vi vet inte. Men på alla låtar som man släpper på Spotify så skriver man en insäljande text och det skedde ju också till den här låten. Sen sitter redaktioner där borta och lyssnar in låtar till sina musiklistor, så någon har ju hört den och tyckt att det här var fantastiskt bra. 

Vad kan det betyda för Fernandoz?

Röda Korset

– Det är ju otroligt häftigt, inte minst eftersom country är så stort i USA. Det ska bli spännande att se hur den här låten tas emot och hur många streams det blir till slut. 

Vad betyder det för ett skivbolag som Atenzia som fokuserar på svensk dansbandsmusik?

– För Atenzia är det ju också fantastiskt. Det är första gången som vi hamnar på en superstor internationell lista, och det har ju berott på att vi inte har den musikstilen som gör att vi når in på internationella listor. Förrän nu då. Framför allt är jag så otroligt lycklig för grabbarna i Fernandoz, för den här låten blev så himla bra!

Låten This is my life blev en megahit i slutet av 1970-talet med bandet Gasolin. Fernandoz countryversion av låten har producerats av Martin Klaman.

Bandet Fernandoz ska för övrigt vara med i Bingolotto i TV4 under söndagen. 

/NIKLAS LINDH, REPORTER