Hoppa till innehåll

Dansparets största utmaning – därför ska de göra 16 Weeks Of Hell

Roger Sellin och Josefin Niemi före träningsutmaningen. Foto: Privat

”Jag är såå taggad! Man vill bli fylld av energi, för man har ju bara en kropp. Det gäller att ta hand om den”. Det är starka motiv bakom att paret Josefin Niemi och Roger Sellin nu går in i det stentuffa tränings- och hälsoprogrammet 16 Weeks Of Hell. Men frågan är om den här utmaningen kommer att gå som en dans….för det är vad Josefin och Roger annars är vana vid…

Mängder av dansare, arrangörer och dansbandsmusiker har mött Josefin och Roger på många olika dansbanor genom åren. Och dansen har haft en livsviktig roll för de båda.

– I vårt liv har dansen betytt allt eftersom vi har träffats genom dansen. Det var när Sannex spelade på Skansen år 2011 som vi möttes, och det är därför som vi lever ihop idag, berättar Roger, och Josefin fyller i…

– Jag tittade runt lite och då såg jag Roger, och så hade jag lite koll på honom. (Skratt) Och helt plötsligt när det skulle bli en ny dans så stod vi mitt emot varandra och bara tittade.… Det var lite som på film.

”Tvingas nu hålla igång”

Livet skulle gemensamt komma att fyllas av mycket dans, och inte minst dansveckor under många år både på Öland och i Malung. Paret bodde från början i Stockholm men valde senare att ta steget att flytta till Dalarna, och bosatte sig i Leksand, då Roger hade fått ett jobberbjudande. 

Och hjärtat har fortsatt att finnas i danskulturen, även om det inte har blivit så mycket av dansandet efter pandemin.  Nu kliver Josefin och Roger in i en riktig utmaning där frågan är hur lättdansat det egentligen kommer att bli?

– När det gäller kosten tycker jag att det är lättare än träningen, för där har jag varit lite av en periodare, berättar Josefin. Jag har haft svårt att hitta motivationen att träna under längre perioder. Jag har visserligen både sprungit, och varit på gym men har haft svårt att hålla i det. Därför är den här utmaningen bra för mig, att tvingas hålla igång i 16 veckor, för att därefter också ha fått in vanan att gå till gymmet regelbundet.

Gillar sötsaker och goda viner

Roger jobbar som utesäljare för en restauranggrossist, vilket också har kopplingar till god mat och en del vin.

– Ja när det gäller kosten är vi över lag ganska bra det, men vi slarvar en del med sötsaker och så älskar jag att kunna dricka ett gott vin ibland. Så det blir ju en del av den här utmaningen, att ställa om. Jag tycker mycket om att träna och springa, men det blir inte det utfallet som jag vill ha eftersom det alltså blir en del annat smått och gott vid sidan av. Men jag har absolut en regelbunden träning.

Vad kommer att bli svårast för dig Roger?

– Det gäller ju verkligen att ligga i. Jag vet ju att det behövs ett pannben här och inte minst att man måste hålla sig till kostschemat.

Och du Josefin?

– Att verkligen hålla i på alla sätt, under en så lång period som 16 veckor. Det gäller ju att inte fuska.

Röda Korset

På torsdag nästa vecka inleds utmaningen för de sju profilerna med olika koppling till dansbandskulturen. Den dagen väntar först en timmes powerwalk och en och en halv timmes pass i gymmet. Och så ett strikt kostschema där man endast äter fast föda i ett ”fönster” på åtta timmar varje dygn. 

”Dansbandsgruppen ger extra motivation”

Och det här är en utmaning som sker inför öppen ridå, där man kommer att få följa deltagarnas resa här på Dansbandsnytt.se under de 16 veckorna.

Vad var det som gjorde att ni hoppade på den här satsningen?

– Utmaningen! Jag är jättetaggad på att må bättre, bli piggare och fräschare. Jag ser fram emot det här nåt enormt, och inte minst i den här gruppen, för att vi alla sju ska nå våra mål, säger Roger.

– Ja det blir en extra motivation, säger Josefin, att vi är en grupp, som gör det här tillsammans, även om vi bara till största delen har kontakt digitalt. Då vi är en grupp så vill man ju inte ge upp i första taget utan hålla i lite extra, för att vi är ett lag som gör det här ihop. Det är lättare att ge upp när man är ensam.

Kommer dans-Sverige att se ett vältränat par ute på dansbanorna i sommar?

– Haha…vi hoppas på det. Vi sålde vår husvagn under pandemin och hade ett uppehåll där, men vi har alla ambitioner att komma tillbaka ut på dansbanorna gemensamt. Och då ska vi vara i riktigt bra form!

Läs mer: 

Erica ska göra 16 Weeks Of Hell: ”Jag blir Tonys´ största utmaning”

Peter från Kjellez. ”Jag ska göra 16 Weeks Of Hell – dansbandseditionen”

/NIKLAS LINDH, REPORTER