Hoppa till innehåll

Dansparet trotsade svårigheterna – kom i sitt livs form på 16 veckor

Roger Sellin och Josefin Niemi efter 16 veckor med nyttig kost och stenhård träning. Foto: Privat

”Jag känner mig så energisk och ren i kroppen” säger Josefin Niemi som under onsdagen går i mål med tränings- och hälsoutmaningen 16 Weeks Of Hell som hon har genomfört tillsammans med sin sambo Roger Sellin. Och parallellt med det stentuffa träningsprogrammet så har dansparet känt hur lusten att återvända till dansbanorna i sommar har blivit allt större.

När Josefin och Roger från Leksand sa Ja till erbjudandet att genomföra 16 Weeks Of Hell, tillsammans med ett gäng aktörer från dansbandskulturen, så hade de ingen aning om hur utmanande det skulle bli. Men torsdagen den 15 februari, drog de på sig vinterkläderna klockan 05 på morgonen, och gav sig ut på sin första timslånga power walk.

– Man var väldigt förväntansfull och peppad och så var det under de första veckorna då man gick som i ett rus. Man tänkte att det här blir fantastiskt, berättar Roger.

– Ja det var både kul och spännande så det blev en väldigt bra start av projektet, bekräftar Josefin. 

Träningskompisarna i ”dansbandsgänget” precis i början av 16 Weeks Of Hell: Uppe från vänster: Erica Sjöström, Johan Eriksson, Ann-Cathrine Friberg och grundaren av 16 Weeks Of Hell Tony Andersson. Nere från vänster: Niklas Lindh, Josefin Niemi, Roger Sellin och Peter Malmqvist.

Det ingår en timme power walk varje dag i 16 Weeks Of Hell och sammanlagt 84 pass på gymmet, och dessutom endast ”ren” kost med mycket protein, lite kolhydrater och mängder av grönsaker. Dessutom äter deltagarna fast föda endast åtta timmar per dygn, vilket innebär att frukosten består av en ingefärashot, en järnvitamin och så kaffe för den som önskar.

Här kan du läsa allt om deltagarnas med- och motgångar under 16 Weeks Of Hell.

”Vill alltid leva så här”

Josefin och Roger sågs tidigare mycket ofta ute på olika dansbanor, och de har även förekommit flitigt genom åren i reklam för Dansbandsveckan i Malung. I samband med pandemin så svalnade dock dansintresset, men nu var målet att dansintresset skulle väckas till liv igen, samtidigt som paret skulle bli i toppform inför danssäsongen. 

– Under 16 Weeks Of Hell så har vissa veckor varit underbara när man har varit inne i ett flow. Det har känts som att jag alltid kommer att vilja leva så här, säger Josefin. Men vissa stunder har varit väldigt tuffa! Det har nästan varit så att jag har funderat på om jag skulle klara av att fullfölja det här. Men så har man kämpat på, man har känt att man har blivit starkare och då har motivationen växt igen. Så det har verkligen gått i vågor. Man har varit tvungen att ha ett pannben.

– Ja och jag har ibland varit irriterad när jag har varit ute och rest med jobbet om jag inte har planerat tillräckligt bra, om det har varit långa dagar och jag inte har haft tillräckligt med mat med mig. Det har varit utmanande, även om det har funkat. Planering är A och O i det här, slår Roger fast.

Josefin Niemi och Roger Sellin när de hade gjort hälften av 16 Weeks Of Hell. Foto: Privat

Allt slit gav utdelning

Och pannben har både Josefin och Roger visat att de har massor av. De har kämpat på, dag efter dag, och resultaten blev tydliga. Roger har under de 16 veckorna minskat måttet runt midjan med 11 cm och han har gått ner åtta kilo. Josefin har tappat tio cm runt midjan och sex kilo. Förutom det så har muskeltillväxten varit tydlig, men det viktigaste av allt är hur paret från Leksand mår efter 16 Weeks Of Hell:

– Jag känner mig liksom så ren i kroppen och mår väldigt bra. Och det är framför allt den här fjärde månaden som de resultat som jag ville nå blev tydliga, berättar Josefin. Man känner sig pigg och fräsch, och man orkar betydligt mer än tidigare. Det är som att allt slit som man gjorde under de första månaderna gav utdelning nu. Det är inget quick fix att ta hand om sig själv utan man behöver ge det tid, och när man ger det tid och är konsekvent, så då både märks och syns de verkliga hälsovinsterna.

– Jag skulle säga att jag är i mitt livs form, säger Roger. Ändå har jag tidigare hållit igång en del med gym och löpning, men jag har inte haft den här effekten på muskler som under de här månaderna. Jag sover fantastiskt, jag känner mig starkare, jag orkar mer, jag är piggare i både huvudet och kroppen. Jag mår verkligen jättebra! Sen tar det väldigt lång tid att bygga muskler, och det tar säkert längre tid ju äldre man blir…

Röda Korset

Lästips: Så här ska deltagarna fira när de har gått i mål…

Om livet efter 16 Weeks…

Under torsdagen är det första dagen efter 16 Weeks Of Hell. Det stentuffa hälsoprojektet är då över. Frågan är vad som händer sen? Vad har de för plan framåt? Josefin är tydlig med kommande mål:

– Man vill ju verkligen inte släppa det slit som man har gjort utan försöka hålla i det, men med stunder när man ändå ska få njuta och äta även sånt som är utanför det vanliga kostschemat. Det är väl där man vill vara – att leva hälsosamt där hemma och ha bra mat i vardagen, men när man är social eller är ute på någon resa så då ska man också kunna njuta av livet.

– Sen ska jag förstås hålla i träningen också, och jag tror att jag ska försöka springa lite mer nu framöver och så hålla i gymmet två till tre gånger i veckan. Och så kanske lite mer gym och mindre löpning till hösten. Jag var faktiskt orolig för gymmet, men jag tycker att det är väldigt roligt där!

Du då Roger – hur tänker du?

– Jag kommer att försöka gymma tre till fyra gånger i veckan och även att kombinera med löpning, för jag gillar att springa. Det har jag inte gett mig på under 16 Weeks utan då har jag kört power walks. 

– Och samma sak med kosten… Jag har fått så mycket bra tips att addera till min matlagning så jag ska försöka hålla den här kosten så mycket som möjligt under vardagarna, och vid festliga tillfällen blir det lite annan mat och något gott vin. Men sen återgår vi omedelbart till den nyttiga kosten, för den mår man så himla bra av!

Dansbandsveckan och Utängens loge

Parallellt med livet efter 16 Weeks Of Hell ska även Josefin och Roger återupptäcka dansen på allvar igen, efter några års frånvaro från dansbanorna. Det blir några dansbandsfestivaler som exempelvis Malung och dessutom planerar paret för att besöka Nya Utängens Loge i Tanumshede. 

Då får de också träffa arrangören Ann-Cathrine Friberg, som själv ingår i dansbandsgänget som har genomgått de 16 veckorna…

– Vi ser verkligen fram emot det här. Det ska bli otroligt roligt att ge sig ut och dansa igen! 

/NIKLAS LINDH, REPORTER