Hoppa till innehåll

Brand i anrika folkparken – dansbanan totalförstörd: ”Oerhört tragiskt”

Jonas Källman, ordförande i Föreningen Söderbärkeparken,efter branden i Söderbärke. Foto: Niklas Lindh

En kraftig brand härjade i en av landets kanske vackrast belägna folkparker under fredagen. När Dansbandsnytt besökte platsen bara timmar efter att branden bröt ut, så återstod bara rester av dansbanan från 1970-talet.

Den kallas för ”Pärlan vid Barken” – folkparken invid sjön Barken i Söderbärke i södra Dalarna, där dansen alltid har haft en självklar plats. På 1970-talet anordnades det till och med danser två gånger i veckan här under somrarna, och nu i sommar skulle det också ha arrangerats flera danstillställningar i parken.

Det var vid 1230-tiden på fredagen som larmet kom att dansbanan stod i lågor. När Räddningstjänsten kom på plats var branden så kraftig att dansbanan var bortom räddning. Polisen har inlett en förundersökning om misstänkt mordbrand.

Det rykte om brandresterna när Dansbandsnytt var på besök. Foto: Niklas Lindh

När Dansbandsnytt träffade Jonas Källman, ordförande i Föreningen Söderbärkeparken, strax efter att branden hade släckts, var han bedrövad över det som har hänt.

– Det är tragiskt och svårt att förstå. Det är bara så sorgligt att vår vackra dansbana, den fina blickpunkten, är borta i parken. Vi har verkligen sett fram emot danserna nu i sommar. PRO har sina Fredagsdanser med mogenband, och sen har vi bokat in Larz Kristerz och ett lokalt band som heter Reminders.

Branden var fullt utvecklad när Räddningstjänsten kom på plats. Foto: Niklas Lindh
Folkparken ligger invid sjön Barken i Söderbärke i södra Dalarna. Foto: Niklas Lindh

Så vad kommer att hända nu med er verksamhet?

– Kommunen som äger fastigheten kommer att ta hit någon som hanterar situationen försäkringstekniskt. Men vi hoppas förstås att vi ska kunna bygga upp dansbanan igen.

Hur viktig är den här folkparken och dansbanan historiskt sett?

– Den betyder väldigt mycket för många, både i Söderbärke och i regionen. Det var väl år 1970 som den senaste dansbanan byggdes och 1974 tror jag det var som vi utsågs till Årets Folkpark i Sverige. Det har ju alltid anordnats dans här.

Hur blir det med sommarens danser?

– Vi får fundera på det under nästa möte om vi kan flytta danserna, för det kommer ju inte att kunna bli här.

/NIKLAS LINDH, REPORTER

Ordförande i Föreningen Söderbärkeparken hoppas att dansbanan ska byggas upp igen. Foto: Niklas Lindh