Hoppa till innehåll

Bingolotto, guldskiva och så två låtar i glasburen

Linus Lindholm, mannen bakom Danzbanderz. Foto: Privat

2023 blev året när Danzbanderz slog igenom ytterligare – och när alltfler unga sjöng låtar som ”Tystnar i luren” och ”Ikväll igen”. Som gästkrönikör för Dansbandsnytt berättar fastighetsmäklaren om hur hans musikaliska dansbandssatsning fick mycket stort mediautrymme och dessutom en guldplatta som delades ut i direktsänd tv. Det här är Linus Lindholms egna ord om hur det började, om året när allt hände, och om framtiden.

Året är 2019, månaden är november och gänget på Fastighetsbyrån från Katrineholm är på konferens där solen alltid skiner. Nämligen på solkusten.

Jag hade de senaste åren funderat på hur jag kunde släppa lite musik som jag skapade, att det vore kul, som en hobby. Kanske skulle någon till och med lyssna. Jag hade även funderat ut ett namn som jag gillade. Danzbanderz. Det var kul, tydligt och hade ”glimten i ögat” så att säga.

En av kvällarna under konferensresan kantades av lite festligheter. På mitt hotellrum, ute på balkongen, pågick goda samtal, skratt och uppspelning av musik.

Jag har en kollega som har bred musiksmak och jag tänkte att han skulle kunna gilla en låt med ”Wizex med Danne Stråhed”. Jag spelade upp ”lördag på fredag” varpå han skrek till, sjöng med och lät mig veta att låten var vanligt förekommande när han utbildade sig på universitet i Uppsala.

Där och då bestämde jag mig för att denna låt skulle bli Danzbanderz första. En inspelningen gjordes hos Martin Klaman och i februari 2020 släpptes låten via Atenzia Records. Nu var projektet igång.

Danzbanderz har blivit mycket större än vad jag kunde föreställa mig. 2021 släpptes låtarna ”Svag” och ”Tystnar i luren”. Dessa låtar gick båda in på Spotifys ”Virala lista” vilket  gav mig en bred och stor publik. Något jag är otroligt tacksam för. 

Mina lyssnare är engagerade och hör av sig flera gånger i veckan och önskar låtar som de vill att jag gör i Danzbanderz-tappning. Rapparen Petter kom med en önskan om att jag skulle göra någon av hans låtar. Detta var svårt att motstå så jag spelade in en låt som heter ”Se på mig nu”.  

Röda Korset

När jag blickar framåt mot 2024 så ser jag fram emot fler livespelningar. I övrigt så kommer låtar släppas frekvent, precis så som det alltid har gjorts.

När jag blickar tillbaka på 2023 så kan jag konstatera att det var året då jag tog nästa steg med Danzbanderz rent medialt. I september fick jag vara programvärd för P4-Dans. Det var mycket roligt att berätta min musikaliska resa. 

I oktober gästade Danzbanderz Bingolotto och jag fick där ta emot min första guldskiva i direktsändning. 

Det som kanske gett mest ”ringar på vattnet” är min medverkan i Musikhjälpen. I mitten av december fick jag spela två låtar i ”buren” på torget i Växjö. En spännande upplevelse och otroligt fint att kunna bidra i kampen mot svält och hunger.

Från en balkong på solkusten till ”buren” i Växjö var visst inte steget så långt.

/LINUS LINDHOLM, GÄSTKRÖNIKÖR