Hoppa till innehåll

Beskedet om Bhonus efter Ulf Georgssons bortgång

Bhonus under sin spelning på Dansbandsveckan i Malung 2023. Foto: Privat

Det har nu gått snart tre veckor efter beskedet att musikern och låtskrivaren Ulf Georgsson har avlidit efter en kort tids sjukdom. Från dansbandet Bhonus, där Ulf Georgsson har medverkat sedan år 1981, kommer nu besked om sommarens inplanerade spelningar.

Det är en handfull spelningar som är inplanerade i sommar för det älskade dansbandet Bhonus. Till Dansbandsveckan i Överkalix i slutet av juni är Bhonus inbokade för två spelningar och under tisdagen den 16 juli är bandet inbokat att spela på Dansbandsveckan i Malung.

Hans Östh, som har spelat tillsammans med Ulf Georgsson i Bhonus sedan år 1981, säger så här om vad som händer nu med bandet:

– Vi känner att Bhonus måste finnas kvar och det är självklart att Ulf hade önskat det. Även när Ulf var sjuk så var han med på en del möten om sånt som vi har planerat för framöver, och Ulf var noga med att vi absolut skulle köra även om han själv inte skulle kunna vara med.

– Så det är klart att vi kommer att köra som planerat. Det kommer att kännas väldigt konstigt och det kommer säkert att kännas så tomt och sorgligt att inte Ulf sitter bakom trummorna längre.

Spelglädje i sorgen

Något av det som har varit Bhonus signum har varit professionalitet, stämsång och spelglädje. Frågan är då hur man kan behålla den spelglädjen när man har förlorat en bandmedlem efter så många år tillsammans?

– Det blir spelglädje ändå. Vi har ju haft vikarier för oss alla ibland – även ett par gånger för Ulf – och det blir ju ändå roligt att spela när merparten av gänget är med och då vi har väldigt duktiga vikarier. Och när det låter så bra och ”sitter ihop” så fint, så då blir det spelglädje ändå.

– Men så är det en annan sak att vi emellanåt kan bli ledsna när vi kommer på att Ulf inte är med, men själva spelandet kommer att ge glädje ändå på något sätt. Det blir både spelglädje och väldigt ovant och konstigt att inte Ulf är med oss längre.

För samtliga bandmedlemmar i Bhonus har det varit en självklarhet att bandet ska leva vidare, trots det som har hänt.

– Ja det har varit självklart. Ulf hade velat det.

Projekt med fler spelningar diskuteras

Det är nästan klart vem som kommer att bli ny ordinarie trummis i Bhonus – något som kommer att presenteras lite längre fram. Och bandet har framtidsplaner om att spela mer framöver – och inte bara några enstaka spelningar per år som det har varit på sistone.

– Ja vi har lite planer framöver om vi eventuellt ska göra något mer. Och vi tycker ju att det är så jäkla kul att spela, att det låter så bra och att vi får så mycket beröm, så då tänker vi: ”Herre Gud – varför gör vi inte det här oftare. Det är ju skitkul det här”. Så vi har börjat att prata om ett litet projekt. Kanske…

Om du vidareutvecklar det – vad skulle du kunna säga då?

– (Skratt) Jag vill nog inte säga mer om det just nu… 

/NIKLAS LINDH, REPORTER