Hoppa till innehåll

Allstars om första albumet och varför de säger Nej till att spela på heltid

  • Nyhet, Toppnyhet
  • 5 min read
Ingen spelning med Allstars på söndagen. Foto: Emil Särnehed – SarnehedPhoto

På kort tid har Allstars etablerat sig och nått en stjärnstatus på modernbandsscenen. Trots framgångarna har bandet inga planer på att bli ett heltidsband. En annan stor nyhet är att bandet inom kort kommer att släppa sitt första fullängdsalbum.

Vi är inne i studion och spelar in för fullt. Tanken är att vi innan jul ska släppa en platta med 11 eller 12 låtar. Fyra av låtarna har vi släppt tidigare, de finns på Spotify, men sedan blir det nya grejer, en hel del eget skrivet. Det känns både kul och inspirerande, säger kapellmästaren Peter ”Peppe” Söderström.

Allstars bildades 2019, några månader innan pandemin skulle komma att lamslå hela Sverige och inte minst dansbandsbranschen.

– Vi var startklara, hade lackat bussen och fixat utrustning. Spelningar var inbokade och vi väntade bara att få dra igång. Då kom pandemin och där stod vi. 

– Allstars är mitt band, jag stod med risken och pengarna. Jag sköter allt med bandet gällande ekonomi och administration också. Över en natt försvann möjligheten till alla intäkter. Som tur var hade jag samlat på mig en massa utrustning under karriären och hade inte behövt ta några lån för att vi skulle dra igång. Tack vare kulturstöd från staten och annat stöd överlevde vi. Men det fanns inget positivt med pandemin, säger ”Peppe” Söderström.

Ett av landets hetaste dansband

Bandet må vara ganska nystartat, men musikerna i bandet är rutinerade herrar. Peter ”Peppe” Söderström (keyboard/sång) har ett långt förflutet i bandet Shake (med i Dansbandskampen 2008), Jan-Åke Glavén (elgitarr/sång) spelade med Expanders i 30 år och Kristian Pettersson (bas) har ett förflutet i Svänzons. Trummisen Jonas Jönsson hade ingen tidigare erfarenhet av dansband.

– Jonas är en lokal kändis som jag hade bra koll på sedan tidigare. Han är en mycket duktig trummis, faktiskt svårslagen i det mesta. Tillsammans är vi fyra musiker som älskar att spela musik. Jag har verkligen fått med mig de jag ville ha med mig i Allstars, säger ”Peppe” Söderström.

Peter ”Peppe” Söderström är bandets kapellmästare. Foto: Emil Särnehed – SarnehedPhoto

Ett nytt dansband borde egentligen ha vissa problem med att slå igenom brett på kort tid, men det har inte Allstars haft. Med rutinerade medlemmar och en tro från bokningsbolaget Nöjeskällan AB öppnade sig helt andra möjligheter för bandet.

– Vi blev säkert serverade på ett annat sätt än vad fallet är för andra nykomlingar. Nu har vi skaffat oss en egen publik, arrangörerna tror på oss och publiken gillar oss, och vi är noggranna med att prestera på topp varje kväll och ge energi, säger ”Peppe” Söderström.

Är ni ett av Sveriges populäraste och bästa moderna dansbands just nu?

– Jag tänker i alla fall inte argumentera emot det, men vi arbetar hela tiden mot att bli ännu bättre!

Går inte över till heltidsband

”Peppe” Söderström drog i gång Allstars med förutsättningen att bandet inte skulle göra mer än 75 jobb per år och där kvaliteteten var den absolut viktigaste ingrediensen. 

 Nu växer bandets popularitet hela tiden, trycket ökar från arrangörshåll, men man håller fast vid att bandet inte kommer att bli ett heltidsband.

– Det är naturligtvis lyxigt att det är så många som rycker i oss, men det är viktigt att fyra killar gemensamt sätter en ambitionsnivå. Vi kommer att ligga på 80 jobb per år, långt ifrån heltid, men kommer att leverera på en hög nivå hela tiden. Jag vet själv vilka krav det ställs att jobba heltid med det här, och till den nivån är vi inte beredda att gå i nuläget, säger ”Peppe” Söderström.

Varför blev ni ett modernband?

– För det är den musiken som ligger oss medlemmar närmast. Vi lever mycket på vår energi, och har sett att den tas emot bra från den dansande publiken.

Hur moderna är ni?

– Musiken vi spelar är väl kanske inte det senaste på topplistorna, men vi klassas som ett modernt dansband eftersom vi inte spelar ”traditionell” dansbandsmusik.

Har ni några populära artister som ni plockar fram er musik ifrån?

– Delbert McClinton som spelar Louisana-blues är en. Vince Gill är en annan, liksom Richard Marx.

För många dansband är Spotify jätteviktigt. Ni märks knappt där, varför?

– Vi bestämmer själva vad vi vill göra och gör det mesta själva från ax till limpa. Det hade varit lätt att gå till ett skivbolag och ”säga nu kör vi”, men det är inte riktigt så vi jobbar. Den nya skivan kommer vi dock att släppa på Spotify.

Hur ser du på ”Spotifydanser”?

– Jag är inte enbart negativ. Jag hoppas givetvis att alla dansare i första hand väljer danser med ett liveband på scenen. Samtidigt måste folk få dansa till den musiken de gillar och jag vet att många populära band inte dyker upp så många gånger per år i den norra delen av vårt land. Vill man höra den musiken man vill, då kan ändå Spotify vara ett alternativ, om allt sköts på rätt sätt.

Har du något eget favoritdansband?

– Jag gillar många dansband, fast på olika sätt. Privat tycker jag att vi har en jättehög klass just nu på våra dansband. Om du skulle vrida om min arm så tycker jag nog Blender är vårt bästa dansband idag. Streaplers spelar väldigt svängigt och det är svårt att stå still när man hör dem.

Hur ser du på dansbandsbranschens framtid?

– Jag är obotlig optimist. Svenska folket gillar dansband. Det jag ser när vi spelar, är att mycket folk fortfarande hittar ut till dansbanorna. 

/ANDERS NORIN, REPORTER

Missa inte: Allstars blir premiärbandet på kommunal dansbandssatsning i Stockholm.